Preko 16 odsto personalnih računara još koristi WindowsXP

Izvor: Blic, 21.Avg.2014, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko 16 odsto personalnih računara još koristi WindowsXP

Više od 16 odsto svih korisnika personalnih kompjutera (PC), koji su pristali da daju podatke proizvođaču antivirusnih softvera Kasperski, u junu ove godine su još radili na kompjuterima s instaliranim operativnim sistemom Windows XP.

Više od 16 odsto svih korisnika personalnih kompjutera (PC), koji su pristali da daju podatke proizvođaču antivirusnih softvera Kasperski, u junu ove godine su još radili na kompjuterima s instaliranim operativnim sistemom Windows XP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Rezultat je dobijen tokom istraživanja o upotrebi operativnog sistema Windows i njegovim ranjivim tačkama, koje predstavljaju rizik po bezbednost informacija, a anketu su sproveli stručnjaci kompanije Kasperski Lab ovog leta među korisnicima njenih antivirus proizvoda u svakoj zemlji.

Korisnici čiji kompjuteri rade na zastarelim operativnim sistemima ili imaju instalirane zastarele verzije softvera rizikuju napade zlonamernih programa koji koriste ranjivosti sistema.

Vijetnam je, kako je navedeno u saopštenju kompanije Kasperski, na prvom mestu sa 38,79 odsto korisnika koji i dalje preferiraju XP, potom Kina sa 27,35 odsto, Indija sa 26,88 odsto i Alžir sa gotovo četvrtinom korisnika (24,25 odsto) koji ostaju verni legendarnom operativnom sistemu.

Otprilike jedan od pet kompjutera koji su zaštićeni proizvodom kompanije Kasperski Lab i dalje rade na Windows XP u Italiji, odnosno 20,31 odsto, i u Španiji 19,26 odsto.

U SAD svega 4,52 odsto još koristi XP.

Iako je tehnička podrška za XP prekinuta tek u aprilu ove godine, on je iz prodaje povučen još 2010. godine. Ovo, međutim, nije imalo mnogo uticaja na njegovu popularnost.

Prema podacima Kasperski Laba iz juna 2011, godinu dana nakon prekida prodaje 48,86 odsto korisnika i dalje je koristilo Windows XP. Popularnost XP-a smanjivala se za desetak procenata svake godine, i u junu 2014. je spao na 16,37 odsto.

Na ovaj pad nisu preterano uticali spoljnji dogadjaji koji su mogli da ga ubrzaju, kao što je pojavljivanje Windows 8.1 u oktobru 2013. godine ili prekid proširene podrške za Windows XP.

Šraviše, najnoviji operativni sistem kompanije Majkrosoft Windows 8.1 je u junu 2014. imao tržišni udeo od samo 7,22 odsto.

To je za procenat bolje nego što je njegov prethodnik, Vindouz 8, imao u istoj fazi, od kraja oktobra 2012. do juna 2013. godine, Vindouz 8 je bio instaliran na 6,22 odsto kompjutera korisnika Kasperski Lab proizvoda.

- Statistički podaci KSN - (Kaspersky Security Network) pokazuju da se epoha XP-a konačno privodi kraju. Ipak, značajan deo korisnika i dalje upotrebaljava ovaj zastareli operativni sistem. Majkrosoft je prekinuo njegovo održavanje, što znači da proizvodjač više neće objavljivati sigurnosna ažuriranja ili zakrpe za ranjive tačke koje možda još postoje u sistemu. Ukoliko bi programeri virusa pronašli takvu ranjivu tačku, to bi predstavljalo pretnju za korisnike XP-a - rekao je vođa tima za istraživanje ranjivih tačaka u kompaniji Kasperski Lab, Vjačeslav Zakorževski.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Windows XP i dalje na više od 16% računara

Izvor: B92, 21.Avg.2014

Više od 16 odsto svih korisnika personalnih računara (PC) u junu ove godine su još radili na kompjuterima s instaliranim operativnim sistemom Windows XP...Foto: xmodulo / Flickr.com..Rezultat je dobijen tokom istraživanja o upotrebi operativnog sistema Windows i njegovim ranjivim tačkama, koje predstavljaju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.