Vilhelm: Niko ne traži od Srbije da se opredeli

Izvor: RTS, 06.Maj.2015, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilhelm: Niko ne traži od Srbije da se opredeli

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je da niko ne traži od Srbije da bira između EU i Rusije, precizirajući da se od Beograda kao kandidata za članstvo traži da uskladi spoljnu politiku sa EU, "ali postepeno."
"Mi znamo i cenimo to što Srbja ima dobre odnose sa Rusijom i uvek ih je imala. To je normalno i bilo bi čudno da ova jaka veza između Srbije Rusije ne postoji. To >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << može biti prednost, niko ne traži od Srbije da se opredeli", rekao je Vilhelm gostujući na RTV.

Komentarišući činjenicu da Srbija nije stala na stranu EU kada su u pitanju sankcije Rusiji nemački ambašador je rekao da to "nikada nije ni traženo", prenosi Tanjug.
Vilhelm je negirao i da EU vidi kao problem to što će predsednik Nikolić prisustvovati paradipovodom Dana pobede u Moskvi 9. maja.
"Nemamo nikakav problem sa tim sto predsednik Srbije ide u Moskvu. Nemačka kancelarka ide 10. maja u Moskvu", rekao je Vilhelm.
Kada je reč o usklađivanju politike Srbije sa spoljnom politikom EU Vilhelm je precizirao da to treba da dođe postepeno.
"Srbija u ovom trenutku nije u obavezi da se složi sa svim stavovima EU", rekao je nemački ambasador.
Pohvalio je srpsko predsedavanje OEBS-om.
"Mislim da rade dobar posao, teško je vreme i što se tiče ukrajinkse krize, ali dobro se nose s tim", zaključio je Vilhelm.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Ambasador Rusije,   Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.