Udovićić: Želim da verujem da će najviše instance MOK preispitati odluku o Kosovu

Izvor: Blic, 23.Okt.2014, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovićić: Želim da verujem da će najviše instance MOK preispitati odluku o Kosovu

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić izrazio je nadu da će najviše instance Međunarodnog olimpijskog komiteta preispitati odluku Izvršnog odbora o prijemu Kosova* u punopravno članstvo.

Saopštenje ministra Udovičića prenosimo u celosti:

"Iako kao ministar nadležan za sport u Republici Srbije nisam u mogućnosti da utičem na odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta, a uvažavajući nezavisnost te najviše svetske organizacije u olimpizmu, želim da verujem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će ova odluka Izvršnog odbora MOK-a pri konačnom razmatranju i odlučivanju od strane najviše instance tog Komiteta biti još jednom detaljno preispitana.

Posebno želim da naglasim da treba imati u vidu da bi se takvom odlukom i prijemom u članstvo Olimpijskog komiteta jedne takozvane države koja nije članica Ujedinjenih nacija, a što predstavlja jedan od esencijalnih uslova za prijem u članstvo u MOK-u, napravio veliki i opasan presedan koji do sada nije učinjen na međunarodnoj sportskoj sceni.

Kao ministar sporta i učesnik olimpijskih igara smatram i sa svoje strane osuđujem svaku odluku kojom se u sportu, gde je jedna od osnovnih odlika upravo pridržavanje jasnih i jednakih pravila za sve, a sto sport čini nedostupnim za uticaj politike i bilo kojih drugih vidova uticaja, uvode bilo kakvi oblici presedana i smatram apsolutno neprihvatljivim da se uslovi za učestvovanje razlikuju i prilagođavanju po potrebi ili po osnovu različitih kriterijuma.

Takođe, uveren sam, bez obzira na stav Izvršnog odbora MOK-a koji je, moram da naglasim, uslovan, da ova najprestižnija svetska organizacija neće doneti odluku kojom bi se dovelo u pitanje jedno od osnovnih načela olimizma - ravnopravnost svih učesnika u sportu u pogledu uslova za učestvovanje u sportu i za sticanje statusa u sportu jer bi to u budućnosti moglo ozbiljno da ugrozi sistem sporta na međunarodnom nivou", navodi se u Udovičićevom saopštenju.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Udovičić: Verujem da će MOK preispitati odluku o Kosovu

Izvor: Studio B, 23.Okt.2014

Srpski ministar sportauveren je da bez obzira na stav IO MOK-a koji je uslovan, ova organizacija neće doneti odluku kojom bi se dovelo u pitanje jedno od osnovnih načela olimizma - ravnopravnost svih učesnika..Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je danas da se nada kako će Međunarodni...

Nastavak na Studio B...

Udovičić: Prijem takozvane države u MOK bio bi opasan presedan

Izvor: Sportal.rs, 23.Okt.2014

Opsan presedan. Ovim rečima ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić ocenio je mogućnost da Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da u članstvo primi samozvanu državu Kosovo. MOK je već saopštio da je Kosovo primljeno uslovno...- Takvom odlukom i prijemom u članstvo...

Nastavak na Sportal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.