Selaković: Vidljivi pomaci u pravosuđu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2014, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Vidljivi pomaci u pravosuđu

Pomaci koje je Srbija učinila u oblasti pravosuđa i poštovanja ljudskih prava su vidljivi, ukazali su članovi delegacije Saveta Evrope (SE) tokom razgovora sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem o napretku Srbije u oblasti ljudskih prava.

Na sastanku sa delegacijom SE, predvođenom zamenikom direktora za političku saradnju Danijelom Kočabom, ministar Selaković je ukazao na posvećenost Srbije pregovorima za članstvo u EU i ulaganje velikih napora na uspostavljanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vladavine prava, posebno u oblasti unapređenja poštovanja ljudskih i manjinskih prava.

On je na jučerašnjem sastanku za zvaničnicima SE ukazao na zaključke Evropske komisije, u okviru izveštaja o skriningu za Poglavlje 23, gde se navodi da Srbija ima dobar zakonodavni okvir kada su u pitanju ljudska i manjinska prava, ali da izostaje njihova dosledna primena.

"Srbija će u narednom periodu raditi na posebnim strategijama i akcionim planovima, koji će biti usmereni upravo na jačanje primene postojećih zakona i propisa u ovoj oblasti", poručio je Selaković.

On je naveo da su u cilju jačanja ljudskih prava učinjene i izmene Krivičnog zakona - dekriminalizovana je kleveta i uvedena stroža kazna za zločin iz mržnje.

Takođe, finalizovan je Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača, koji će u najskorijem vremenu biti prosleđen Vladi na usvajanje, a u toku je i rad na konačnoj verziji Nacrta zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Taj budući propis ima za cilj da građanima omogući efikasan pristup pravdi i omogući im da ostvare svoje pravo u nekom prihvatljivom roku, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Govoreći o stanju u srpskim zatvorima, Selaković je naveo da je trenutna situacija mnogo bolja u odnosu na onu iz 2012. godine.

Tada je na smeštajne kapacitete od 7.500 mesta, bilo više od 11.500 osuđenika, dok danas na 9.000 mesta imamo posle dugo vremena broj lica u zatvorima ispod 10.000, rekao je Selaković.

On je ukazao da je ovoj situaciji doprinela izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih kapaciteta u protekle dve godine ali i šira primena alternativnih sankcija.

Na taj način je i stepen poštovanja ljudskih prava podignut na viši novo, zaključio je ministar.

Predstavnici SE tokom sastanka interesovali su se i za nacrt Akcionog plana za pregovaranje Poglavlja 23, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.