Mas: Srbija treba da dobije status kandidata bez odlaganja

Izvor: Blic, 24.Feb.2012, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mas: Srbija treba da dobije status kandidata bez odlaganja

Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas izjavio je danas da Srbija treba da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji bez odlaganja i da misli će njegova zemlja reči "da" kandidaturi Srbije.

"U Evrpskoj uniji uvek ima različitih stavova i tako je bilo i pre odluke u decembru, a ona se donosi konsenzusom i on mora da se uspostavi. Sad kada su, po mom mišljenju, očekivanja ispunjena, vi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << treba da dobijete taj status bez odlaganja", rekao je Mas gostujući na Radio-televiziji Vojvodine.

On je dodao da ne vidi nijedan razlog zašto ne bi bilo moguće da Srbija dobije status kanddiata i ocenio da je, iako je dogovor postignut kasno, bolje i tako nego nikad.

Mas je napomenuo da je do donošenja "ispravne odluke" o kandidaturi Srbije ostalo još cetiri dana.

Na pitanje zašto je nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele juče iznenada došao u Beograd, Mas je rekao da ne zna sve detalje razgovora sa srpskim zvaničnima, ali i da Nemačka ima interes u tome da Srbija napreduje ka EU.

"Taj put (Srbije ka EU) je stigao do tačke kada nije bilo jasno da li će se nastaviti ili će doći do njegovog zaustavljanja", rekao je Mas i dodao da je poseta Vestervelea pripremljena u vrlo kratkom roku.

Vestervele je, prema Masovim rečima, jasno rekao da je došao u Beograd da izrazi priznanje za postignuto u dijalogu Beograda i Prištine prethodnih dana i sedmica i "pruži ohrabrenje da se poslednju metri ka kanddiaturi prevale".

Mas je naglasio da Nemačka nikada nije sumnjala da Srbija ide u pravcu Evrope, ali da to mora da bude propraćeno u svim aspektima.

"Imamo određena načelna očekivanja koja se odnose na lokalne izbore i paralelne strukture, koje je kancelarka (Angela Merkel) formulisala i to se nije promenilo", podvukao je Mas.

On je naglasio da raspisivanje lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, prema njegovim saznanjima, nisu bili tema ni u jednim razgovorima.

Odogovarajući na pitanje da li će Nemačka reći "ne" kandidaturi Srbije ukoliko raspiše izbore i na Kosovu i Metohiji, Mas je rekao da toj temi "treba pristupiti konstruktivno" i uzeti u obzir različite aspekte.

Mas je istovremeno ocenio da je situacija u kojoj su bili Albanaci na Kosovu 90-ih godina bila drugačija od one u kojoj su Srbi na severu pokrajine danas i dodao da će morati da se pronađu načini se sa Srbima na Kosovu vode razgovori, uz učešće i Beograda i Prištine, a po potrebi i međunarodnih struktura.

Nemački ambasador je odnose dve zemlje ocenio kao " ekstremne bliske" i dodao da ipak uvek ima prostora da se nešto poboljša.

Povezane vesti: Američki kongresmeni za dodelu statusa kandidata Srbiji Svoboda: Status moguć i bez dogovora o predstavljanju Kosova Koštunica: Od Srbije se traži više nego od drugih Potpredsednik EP: Srbija će dobiti status kandidata u martu Dačić: Kosovske vlasti pozvale EU da Srbiji ne odobri status
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mas: Nadam se nemačkom "da" Srbiji

Izvor: B92, 24.Feb.2012

Beograd -- Ambasador Nemačke u Beogradu Volfram Mas izjavio je da Srbija treba da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji bez odlaganja...On je rekao da misli da će njegova zemlja reči "da" kandidaturi Srbije..."U Evrpskoj uniji uvek ima različitih stavova i tako je bilo i pre odluke...

Nastavak na B92...

NEMAČKA KAŽE „DA“

Izvor: Kurir, 25.Feb.2012, 08:22

BEOGRAD - E, to je preokret! Ambasador Nemačke Volfram Mas rekao je da Srbija treba da dobije kandidaturu bez odlaganja i da misli će njegova zemlja biti za to...BEOGRAD - E, to je preokret!..Ambasador Nemačke Volfram Mas rekao je da Srbija treba da dobije kandidaturu bez odlaganja i da misli će...

Nastavak na Kurir...

Egereši: Ponosni smo, Srbija će dobiti kandidaturu za EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2012

NOVI SAD -..Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da je Vojvodina "ponosna" zato što će Srbija uskoro dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji...Egereši je na "Danu otvorenih vrata" Skupštine Vojvodine u Novom Sadu rekao da je Srbija na pragu najvažnijeg...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Egereši: Ponosni smo zbog Srbije

Izvor: Vesti-online.com, 25.Feb.2012

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da je Vojvodina "ponosna" zato što će Srbija uskoro dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji...Egereši je na "Danu otvorenih vrata" Skupštine Vojvodine u Novom Sadu rekao da je Srbija na pragu najvažnijeg koraka u dosadašnjem...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.