Koncept koji zaslužuje produkcijsku verziju

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Apr.2015, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncept koji zaslužuje produkcijsku verziju

SEUL - Kia je na domaćem salonu automobila u Seulu predstavila kompaktnu kupe-limuzinu, koncept Novo, koji pomjera granice dizajna kada je u pitanju ovaj korejski proizvođač.

Dok je automobilska javnost bila zaokupljena dešavanjima na sajmu u Njujorku, gdje je svjetsku premijeru imala nova Kia Optima, sa druge strane svijeta stiže vijest o novom konceptu istog proizvođača koji je, stiče se utisak, znatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << interesantniji od pomenute limuzine.

Već samim svojim imenom koncept Novo nagovještava da Kia želi da napravi stilska unapređenja koja bismo uskoro mogli da vidimo i na produkcijskim modelima, piše B92.

Riječ je o kompaktnom automobilu koji objedinjuje karakteristike sedana sa sportskom linijom kupea, uz blagu retro notu.

Iako je na prednjem dijelu zadržao prepoznatljivu masku, koju u "Kiji" vole da porede sa "tigrovim nosom", Novo donosi svjež dizajn zahvaljujući novim farovima sa laserskom tehnologijom i izdignutom haubom.

Koncept ima proširene lukove blatobrana i dodatke na pragovima, čime se naglašava sportski karakter automobila, dok zadnji dio podsjeća na američki "muscle car", uz specifičan zadnji branik koji u sebi krije simetrično postavljene trapezoidne završetke izuvnih cijevi.

Zadnji par vrata se otvara u suprotnom smjeru od prednjih, čime je olakšan pristup zadnjim sjedištima, a kvake su efektno sakrivene u vratnim panelima, kao kod pojedinih lukusuznih modela.

Utisak da je riječ o veoma uspješno dizajniranom automobilu potvrđuje i skladan, minimalistički enterijer, sa kvalitetnim materijalima.

U kabini ima mjesta za četiri putnika, a vozač većini funkcija može da pristupi pomoći "touch pad" komandi koje sa nalaze na dohvat ruke, na donjem dijelu centralne konzole.

Koncept nema klasičan centralni ekran osjetljiv na dodir, kao što je to slučaj kod većine novih modela. Umjesto toga, podaci se ispisuju pomoću 3D holograma, na mjestu gdje se inače nalazi "touch screen" displej.

Sa desne strane volana postavljen je čitač otiska prsta, na osnovu kog kompjuter identifikuje osobu koja se nalazi za upravljačem i automatski aktivira ranije izvršena i memorisana podešavanja karakteristična baš za tog vozača.

Za pogon je upotrijebljen četvorocilindrični 1.6 litarski turbo-benzinac nepoznatih specifikacija, koji je uparen sa nedavno predstavljenim sedmobrzinskim automatskim mjenjačem sa dva kvačila. Snaga se prenosi na prednje točkove.

Kia Novo postavljena je na 20-inčne alu felne i specijalne niskoprofilne gume sa smanjenim otporom kotrljanja i nižim nivoom buke.

Na žalost, kompanija je u saopštenju jasno navela da produkcijska verzija nije u planu.

Ipak, u "Kiji" dodaju da će "nastavi tradiciju po kojoj serijske Kije imaju sličnost sa konceptima koji im prethode".
Pogledaj vesti o: KIA

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.