Euro NCAP: Pet zvezdica za novi Kia Sorento

Izvor: Nacionalna klasa, 16.Dec.2014, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euro NCAP: Pet zvezdica za novi Kia Sorento

Novi Kia Sorento nedavno je osvojio maksimalnih 5 zvezdica za bezbednost na Euro NCAP kreš testovima.

Zahvaljujući čvršćoj karoseriji i širokom izboru pasivne i aktivne bezbednosne opreme Kijin novi veliki sportski terenac se iskazao maksimalnom ocenom na sva četiri područja testiranja (90% svih mogućih bodova za zaštitu odraslih putnika, 83% za zaštitu dece, 67% za zaštitu pešaka i 71% za bezbednosna pomagala).

Sorento je zaradio posebnu pohvalu zbog putničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << dela koji ostaje stabilan i u slučaju sudara, dok putnicima različitih dimenzija nudi dobru zaštitu bez obzira gde sede u vozilu. Svi putnici – uključujući i one koji sede u trećem redu sedišta – sigurni su i od povreda vrata pri sudaru otpozadi, a kod sudara s pešacima istim je od velike pomoći Sorentov aktivno udubljujući poklopac motora.

Stari Sorento je bio napravljen od 24,4% vrlo čvrstog čelika (UHTS), dok je kod novog Sorenta udeo ovakvog čelika čak 52,7-odstotni, što doprinosi većoj čvrstoći vozila u slučaju sudara, a i povećava torzionu čvrstoću za 14 posto. Kod novog Sorenta je upotreba vrućeg kovanog čelika dvaput veća nego kod prethodnika -sa 4,1% na 10,1% - što osetno ojačava A i B stubove.

Novi Sorento dobio je najvišu ocenu i u kategoriji pomoćnih bezbednosnih pomagala. Novi model serijski je opremljen pomoćnim stabilizacionim sistemom VSM, koji bdi nad delovanjem sistema elektronske stabilnosti (ESC) i električnog servo volana, omogućava stabilnost vozila kod istovremenog kočenja i vožnje u krivini, pogotovo na podlogama sa lošijim prianjanjem. Oba sistema se aktiviraju kada senzori detektuju pomicanje od željenog smera i pomažu tako što vozaču i dalje omogućuju kontrolu kretanja vozila.

Prodaja novog Kia Sorenta u Evropi počinje u prvoj polovini naredne godine.

Izvor: KIA

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.