Ušli su siromašni afrički kvart i među kolibama istog trenutka shvatili da je to mesto od kojeg je sve počelo (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 26.Maj.2017, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ušli su siromašni afrički kvart i među kolibama istog trenutka shvatili da je to mesto od kojeg je sve počelo (VIDEO)

Mafalala, siromašni kvart u glavnom gradu Mozambika Maputu, jedinstveni je simbol tamne strane kolonijalizma, rasizma, aparthejda, ali ujedno i simbol otpora i mesto koje je iznedrilo većinu lidera i intelektualaca koji su tu južnoafričku zemlju izveli iz ralja kolonijalizma i poveli na put slobode i razvoja.

Printskrin: Youtube/telejrstv

Male stambene jedinice, više kolibe nego kuće, prašnjavi put i vriska >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << razigrane bosonoge dece slika je Mafalale, koja se na prvi pogled ne razlikuje od hiljada kvartova širom Afrike.



Međutim, upravo to mesto je iznedrilo političare, intelektualce i pesnike koji su pokrenuli oslobodilački rat i rekli ne, portugalskom kolonizatoru.



Prvi predsednik Mozambika Samora Mahel, njegov naslednik Joakim Čisano, poznati intelektualci i pesnici Hose Craveirinha i Noemia de Sousa su samo neke od brojnih ličnosti koji su boldiranim slovima upisani u istoriju Mozambika, a rođeni su i odrasli u Mafalali.



Ističući kako je Mafala mesto u kojem je nastao intelektualni pokret otpora protiv kolonizatora, Portugala, istoričar Jose Pereira je za AA kazao kako je ustvari reč o kvartu Bairo koje je kasnije dobilo ime Mafalala po istoimenom poznatom tradicionalnom mozambijskom plesu.



Printskrin: Youtube/telejrstv

(Telegraf.rs/ Anadolija)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.