Sjeverin:Od otmice 22 godine,neke ubice još fale

Izvor: Mondo, 22.Okt.2014, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjeverin:Od otmice 22 godine,neke ubice još "fale"

Danas se navršavaju 22 godine od otmice i ubistva 16 građana bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina a sve ubice još nisu privedene pravdi.

Milan Lukić (Screenshot Youtube)

Oni su 22. oktobra 1992. iz Sjeverina krenuli svakodnevnim poslom u Priboj, autobusom preko teritorije Bosne i Hercegovine, kada su pripadnici srpske paravojne formacije "Osvetnici", kojom je komandovao Milan Lukić, zaustavili autobus, u mestu Mioče na teritoriji RS, i nakon legitimisanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << izveli 15 muškaraca i jednu ženu.

Kamionom su ih odvezli u Višegrad u motel "Vilina vlas" gde su ih, kako je kasnije utvrđeno, brutalno psihički i fizički zlostavljali, a potom ubili na obali reke Drine.

Ubijeni su: Mehmed ŠŠebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Modhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Đatović, Ediz Gibović i jedina žena među njima Mevlida Koldžić, svi iz sela Sjeverin.

Za taj zločin Okružni sud u Beogradu je u julu 2005. osudio na po 20 godina zatvora Milana Lukića, Olivera Krsmanovića (obojicu u odsustvu) i Dragutina Dragićevića, a Đorđa Ševića na 15 godina zatvora.

Lukić je početkom avgusta 2005. uhapšen u Argentini i izručen Haškom tribunalu, gde je 2009. osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu.

Krsmanović je uhapšen u maju 2011. na području Višegrada.

Obrazlažući presudu predsedavajuća sudskog veća Vinka Beraha-Nikićević istakla je da je nesumnjivo dokazano da su na čelu sa svojim zapovednikom Lukićem, Krsmanović, Dragutinović i Šević i još petorica nepoznatih pripadnika "Osvetnika", ubili 16 Sjeverinaca automatskim oružjem i noževima, i potom ih bacili u Drinu.

Zlostavljanje i ubijanje civila ne može biti vid rodoljublja, već samo jedan strašan zločin", rekla je Beraha-Nikićević, istakavši da je presuda prevencija da se slični slučajevi na ovim prostorima nikada ne ponove.
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

16 godina od ubistva u Sjeverinu

Izvor: B92, 22.Okt.2014

Danas se navršavaju 22 godine od otmice i ubistva 16 građana bošnjačke nacionalnsti iz Sjeverina...Oni su 22. oktobra 1992. iz Sjeverina krenuli svakodnevnim poslom u Priboj, autobusom preko teritorije Bosne i Hercegovine, kada su pripadnici srpske paravojne formacije "Osvetnici", kojom je komandovao...

Nastavak na B92...

Godišnjica zločina u Sjeverinu

Izvor: RTS, 22.Okt.2014

Danas se navršavaju 22 godine od otmice i ubistva 16 građana bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina. Pripadnici paravojne formacije "Osvetnici" na području BiH zaustavili autobus kojim su išli na posao u Priboj i ubili 16 osoba. ..Oni su 22. oktobra 1992. iz Sjeverina krenuli svakodnevnim poslom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.