Pametni telefoni puni srebra i zlata

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Sep.2014, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pametni telefoni puni srebra i zlata

Koliko znate znate o komadu tehnologije koji se nalazi u vašem džepu, pita American Chemical Society na svom YouTube kanalu Rections.

Iako iPhone 6 tek polako stiže u ruke korisnika, komponente u njemu su više-manje slične kao u svim drugim pametnim telefonima - kada riječ o korišćenim hemijski elementi.

U tipičnom pametnom telefonu se nalazi oko 300 miligrama srebra i oko 30 miligrama zlata, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << vrlo male količine izuzetno rijetkih elemenata poput prazeodijuma, gadolinijuma i terbijuma. Ali, šta je s onim "jonski ojačanim staklom" koje spominje Apple?

Vjerovali ili ne – u pitanju je relativno jednostavno "kupanje" u kaliju prije nego što uređaj siđe s proizvodne linije, prenosi T portral.

Ipak, samo zlato i srebro koje se koristi u pametnim telefonima u jednoj godini vrijedi više od dve i po milijarde dolara.

"Možda izgleda kao komad stakla, ali ekran vašeg pametnog telefona sadrži neke od prilično rijetkih elemenata", navodi se.


Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.