Odsecanje glave poruka Obami!

Izvor: BKTV News, 21.Avg.2014, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odsecanje glave poruka Obami!

 
Ovo varvarsko ubistvo Džejmsa Folija (40), saradnika bostonskog „Global posta”, teroristi iz organizacije „Islamska država“ snimili su kao petominutni video-klip i postavili ga u utorak na Jutjub pod naslovom „Poruka Americi”.
 
 
Džihadisti tvrde da je pogubljenje njihov odgovor na vazdušne napade američke avijacije na utočišta pripadnika „Islamske države“ u Iraku. Uočljiva je bizarna simbolika s odećom. Folija su obukli isto kao >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << što su obučeni osumnjičeni za terorizam u Gvantanamu. Na osnovu toga se pretpostavlja da je dželat bivši zatočenik iz najpoznatijeg američkog vojnog zatvora. Važno je i to što je video postavljen samo 24 sata nakon upozorenja „Islamske države“ američkim državljanima da će ih „sve udaviti u krvi”.
 
 
Bela kuća je saopštila da je Barak Obama, predsednik SAD, vest o pogubljenju Folija čuo u avionu pri povratku s odmora koji je sa porodicom provodio na ostrvu Martas vinjard u Masačusetsu. Filip Hamond, britanski ministar spoljnih poslova, izjavio je da je osoba koja se predstavila kao pripadnik ekstremističke organizacije „Islamska država“ i koja je pogubila Folija „izgleda Britanac“.
 
 
- Velika Britanija je svesna da se državljani te zemlje bore na strani ekstremističke „Islamske države“ i drugih organizacija i da su umešani u zločine – kazao je Hamond za Bi-Bi-Si.
 
 
Dejvid Kameron, britanski premijer, odlučio je da prekine odmor zbog sastanaka o Iraku i Siriji, ali i zbog ubistva Folija. Kameron je šokiran prizorom ubistva novinara, a naročito činjenicom da je osoba koja je izvršila egzekuciju govorila britanskim akcentom.
 
Foli je nestao u Siriji novembra 2012. godine, gde je pored izveštavanja za „Global post” pisao i za AFP. Kola kojima se vozio na severu Sirije zaustavila su četiri naoružana čoveka i od tada mu se izgubio svaki trag. Smrt Folija potvrdila je i njegova porodica.
 
- Nikada nismo bili ponosniji na našeg sina Džejmsa. On je dao život trudeći se da svetu otkrije patnju sirijskog naroda. Zahvalni smo Džejmsu na svemu što nam je dao. Bio je izuzetan sin, brat, novinar i čovek – napisala je na Fejsbuku Folijeva majka Dajen.
 
 
Nije jasno gde je pogubljenje obavljeno, pošto se na snimku vidi samo pustinja. Tu je prikazan i Stiven Stolof, drugi novinar kojeg su islamisti takođe oteli u Siriji u avgustu prošle godine, čijim ubistvom džihadisti sada prete u slučaju da Obama ne obustavi vazdušne napade u Iraku.
 
Izvor:Blic
The post Odsecanje glave poruka Obami! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Jutjub

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Papa Franjo izrazio sućut obitelji smaknutog američkog novinara Foleyja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Avg.2014, 09:18

Papa Franjo je u četvrtak nazvao obitelj američkog novinara Jamesa Foleyja kojeg su smaknuli džihadisti Islamske države, kako bi joj izrazio sućut, napisao je na Twitteru svećenik blizak obitelji Foley...IS, ekstremistička džihadistička skupina, objavila je u utorak videosnimku odrubljivanja...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.