Zaraza goveda i u hanskoj opštini

Izvor: juGmedia, 27.Jun.2016, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaraza goveda i u hanskoj opštini

VLADIČIN HAN – Na području hanske opštine registrovana su dva goveda koja su zaražena bolešću kvrgave kože, potvrđeno je Jugmedii.

Nakon što je dr Nenad Mitrović, ispred Veterinarske stanice “Neovet” u tom mestu, posumnjao da je  u Zebincu i Mrtvici došlo do pojave zaraze, Institut za veterinu je potvrdio i zvanično da je reć o nodularnom dermatitisu kod goveda.

“Zaraženo je po jedno grlo u domaćinstvima u Zebincu I Mrtvici. Vaklcinacija goveda protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << ove bolesti je u toku a “Neovet” će, kao jedina sertifikovana, biti nosilac akcije, uz koordinaciju Instituta za veterinu I Ministarstva poljoprivrede”, kazao je Mitrović za “Jugmedia”.

Prema nejgovim rečima, s obziorom na to da se zaraza pojavila u većini opština Pčinjskog okruga zbog čega je proglađen epidemija, dalo se I očekivati da ni hansku neće zaobioći. On apeluje na stočare da goveda ne izvode na pašu. Prema njegovim rečima na području hanske opštine ima oko 1.500 goveda.

U Pčinjskom okrugu u selima vranjske, bujanovačke I bosilegradske opštine na stotinu obolelih grla je uklonjeno humanim putem a Vlada Republike Srbije, prema pisanju medija, nadoknadjuje štetu u visini od 800 do 1.000 evra po grlu.

Ljiljana Pavlović

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.