Za mališane: aplikacija za pisanje ćiriličnih slova

Izvor: KMnovine.com, 28.Maj.2016, 06:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za mališane: aplikacija za pisanje ćiriličnih slova

Obično poštujemo svoje tek kada nam neko drugi na to ukaže.


   

   


















Piše: Dragoslav Ivković,
autor aplikacije


Ali da li bi ste i pre toga shvatili snagu Ćirilice, kao indentifikacije našeg bića, uputiću vas na činjenicu da sumnogi vladari u različitom >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << epohama pokušavali da zabrane upotrebu ćirilice Srbima a među njima su Marija Terezija, Franc Jozef I, Bendžamin Kalaj, Ivan Mažuranić, Ante Pavelić, Adolf Hitler, ali i mnogi drugi osvajači.

Potiskivanje ćirilice, deo je projekta čiji je cilj brisanje srpskog identiteta. Na ćirilici su napisani naši najvredniji spomenici koji pripadaju riznici svetske baštine – Miroslavljevo i druga jevanđelja, povelja Kulina-bana, Dušanov zakonik, pa biografije svetskih srpskih kraljeva Nemanjića, Slovo ljubve Despota Stefana Lazarevića.

U današnjoj eri pametnih telefona često čujemo da ćirilica nije kompatibilna sa novim tehnologijama i praktična za upotrebu Verovatno bi naše institucije pristale na takvu ocenu da se komšije Bugari nisu izborili da se u EU i na evru piše i ćirilicom.

Android aplikacija Ćirilica je skroman doprinos čuvanju našeg pisma.

Tehnika ne mora da bude loša po vaše dete. Ako Vaše dete već ima pristup tabletu ili se igra sa Vašim telefonom, iskoristite tu radoznalost da nauči pravilno da piše slova ćirilice. Zadatak ove aplikacije je da Vaš mališan nauči da piše pre svega štampana slova. Sama aplikacija je napravljena da bude krajnje jednostavna kako bi mališani od 3 do 5 godina mogli lako da je koriste.

U aplikaciji Vaš mališan pokretom prsta ispisuje linije koje čine slovo. Na taj način uči se mehanika pisanja.

Sve je više roditelja koji ne čekaju da njihova deca krenu u školu da bi naučila prva slova. Mi mislimo da ne možete poraniti s podučavanjem svoje dece, sve dok pratite njihov intelektualni i psiho-motorni razvoj. Treba ih podsticati na učenje i “učiti da uče” od malih nogu. Dakle, slobodno učite svoju decu i pre nego što krenu u školu – slova, brojeve, oblike i sve ostalo što vam se učini da mogu da prihvate i nauče.


Link do aplikacije [OVDE]

  POGLEDAJTE VIDEO:


Nećete im na taj način oduzeti detinjstvo niti uskratiti vreme za igru. Svaki trenutak koji provedu s vama u učenju kroz igru za njih je milion puta veći užitak od gledanja crtanog filma ili igranja igračkama. A o tome koliko je korisnije nećemo ni da govorimo… Naravno, ne treba ni preterivati. Najbolje bi bilo da ustanovite neki raspored kojeg ćete se, koliko god ste u mogućnosti, držati. Sat vremena učenja kroz igru svakog dana je sasvim dovoljno. Ostatak vremena za igru dozvolite detetu da samo organizuje, uz vaše smernice.

Tokom prve tri godine života, postavljaju se temelji za razmišljanje, jezik, stavove, sposobnosti i druge karakteristike. Stoga bi bila šteta da se ne iskoristi detetova prirodna sposobnost za učenje tokom tih najvažnijih godina.


Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2016 ::    Hvala na interesovanju


Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.