Ufa - Šangajska Organizacija Saradnje i inauguracija multipolarnog sveta

Izvor: KMnovine.com, 04.Avg.2015, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ufa - Šangajska Organizacija Saradnje i inauguracija multipolarnog sveta

„Duh Šangaja“  predstavlja ne samo zamisao osnivača,  već su te ideje postale sinonim za smernice modernih međunarodnih odnosa. Prvenstveno, to su principi međunarodne pravednosti i pravde.





















Piše: Branka Al-Hamdi / Srpska akcija

1. ŠOS prima nove članice

Šefovi >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << država članica ŠOS ratifikovali su rezoluciju kojom je formalno pokrenut proces kojim se garantujeIndiji i Pakistanu punopravno članstvo u organizaciji na ovoj 15-toj konferenciji šefova država ŠOS u Ufi, glavnom gradu Ruske Baskortoristanske Republike.  Istovremeno, ŠOS je podigla status Belorusiji, sa statusa partnera na status posmatrača.   Prihvaćene su nove članice u rangu partnera u dijalogu – Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža i Nepal.

Kineski Predsednik Si Đinping rekao je da Kina veruje da će prihvatanjem novih snaga organizacija dobiti na pojačanoj saradnji u svim sferama. ŠOS, rekao je, mora da pronađe  dodatne i efikasnije metode za uključivanje u aktivnosti organizacije svojih posmatrača i partnera.



Ruski Predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija veruje da proširenje donosi kvantitativni novi nivo organizacije i da će doprineti snažnom pomaku u ekonomskoj i finansijskoj saradnji.



Širenje organizacije, koja sada uključuje i još jednu zemlju BRIKS-a, Indiju, kao i drugu po veličini zemlju indijskog subkontinenta – Pakistan– je odluka od velike važnosti za organizaciju. ŠOS postaje platforma za širu ekonomsku i bezbednosnu kooperaciju u Evroazijskom regionu i novo poglavlje u svojoj globalnoj ulozi. Oganizacija jača svoje kapacitete na novim poljima saradnje i novim direkcijama.

Generalni Sekretar ŠOS je izjavio da je puno više zemalja ove godine zatražilo članstvo ili promenu statusa u okviru organizacije. Ove godine sedam država su uložile molbu za prijem, od kojih su četiri primljene, dok se sa ostale tri nastavlja dijalog– Egipat, Sirija i Republika Malidivi. Ovo je važan trend, jer veliki broj molbi za prijem novih članica ili molbi za promenu statusa u organizaciji, znači da organizacija ne samo raste, već i da raste njen autoritet i uticaj u regiji. Ako se nove članice uspešno integrišu u bilo kom kapacitetu,  organizacija će demonstrirati još širi kontinentalni domašaj organizacije.



Indija i Pakistan su suočeni sa svim klasičnim problemima „tri zle sile“separatizma, terorizma i ekstramizma. Nakon svega, rivali kao Indija i Pakistan, Jermenija i Azerbejdžan – pod krovom iste organizacije pruža priliku Rusiji, Kini i drugim stalnim članicama da na konstruktivan način, daleko od medija, posreduju i pomažu da se pronađu rešenja za dugoročne probleme koji koče njihov ekonomski i politički razvoj. Jer stabilnost i mir su važni ne samo za ekonomski rast i buduće planove, već i za jačanje unutrašnjih institucija koje osiguravaju normalan život građana. Vrlo bogato iskustvo akumulirano u toku petnaest godina funkcioniranja ŠOS ukazuje da ujedinjeni napori donose rezultate. Gde ima volje, naći će se i način.



ŠOS je odlučio da će Uzbekistan biti domaćin 16-tog sastanka šefova država u Taskentu 2016 godine. Rašid Alimov iz Tadžikistana imenovan je za novog Generalnog sekretara ŠOS, a Evgenij Sisoev iz Rusije je novi direktor Izvršnog odbora za regionalnu borbu protiv terorizma ŠOS.Njihovi mandati počinju 1.januara 2016 godine i trajaće do 31.decembra 2018.godine.






2. Razvojna Strategija do 2025.



Predsednici država članica su odobrili ŠOS razvojnu strategiju do 2025 godine, da bi se stvorili prioriteti, ciljevi i zadaci za razvoj organizacije u dolazećih deset godina.Saglasnost o budućem razvoju je dodala novi dinamizam ne samo u organizaciju u celini, već je stvorila konkretne uslove za jaču regionalnu saradnju.

Strateški ciljevi organizacije se mogu svrstati u sledeće kategorije:

 Arhitektura pravednog i otvorenog međunarodnog sistema baziranog na jednakosti država,Međunarodni red i sigurnost kao osnova održivog globalnog razvoja, Opozicija prekrajanju rezultata Drugog Svetskog Rata i obećanje da se neće zaboraviti tragične lekcije tog rata za celo čovečanstvo,Finansijske institucije razvoja,Evroazijske ekonomske integracije: Ekonomski pojas puta svile i Evroazijska Ekonomska Zajednica,Intenzivni razvoj i diversifikacija saradnje među članicama.
U sledećih deset godina jedan od najvažnijih zadataka će biti jačanje uloge ŠOS u izgradnji arhitekture novog međunarodnog poretka – definisanog kao „pravednog i otvorenog“ sistema,  baziranog na jednakosti malih i velikih država. Multilateralnost je ključ za fleksibilnu umreženost vrlo povezanog sveta.



Usko povezana je i sledeća kategorija ciljeva – red i sigurnost kao preduslovi za održivi ekonomski, socijalni, kutlurni i politički razvoj svih zemalja sveta. Međutim, uzajamna pomoć u očuvanju granica je nova obaveza koju članice preuzimaju kao podršku kolektivnoj sigurnosti.   Uključivanje političkog cilja, odbijanje prekrajanja rezultata Drugog Svetskog Rata, je neodvojivo od osnovnih ciljeva– pravednog i humanog svetskog poretka, kao i reda i sigurnosti za sve članice.



„Kineski Predsednik Si Đinping i Ruski Predsednik Vladimir Putin složili su se da se ŠOS koristi kao platforma za povezivanje kineske incijative Ekonomskog pojasa puta svile i ruske incijative u okviru Evroazijske Ekonomske Zajednice – istorijskog progama koji nudi jaču ekonomsku saradnju među članicama“ (XINHUA). Ova dva najveća evroazijska projekta – Ekonomski pojas puta svile i Evroazijska Ekonomska Zajednica – su godinama bili predmet špekulacije u zapadnim političkim krugovima, među analitičarima i evroazijskim stručnjacima. Danas, u retrospektivi, svi su pogrešno procenili geopolitiku projekata. Postojala je struja u zapadnim stručnim krugovima koja je posmatra Evroazijske integracije, kao prolazni fenomen. Ta struja je izgubila kredibilitet od dana kada su Putin i Si podigli čašu i tako podigli zavesu magle koja je obavijala njihove odnose. Međutim, ta struja se transformisala u „skeptike“, čija osnovna misija je pronalaženje slabosti u rusko-kineskim odnosima, to jest, potraga za dokazom da su Rusija i Kina suparnici, koji jedva prikrivaju svoje ambicije na prostoru Centralne Azije.



Ove godine, u Ufi,  odgovor na špekulacije je prilično prozaičan. Naime, postoji jasna veza između EAEU i Puta Svile –  jer je prva pravna i tarifna infrastruktura, a druga fizička infrastruktura. Pravna infrastruktura je u stvari već u upotrebi  – kineski vozovi prolaze kroz EAEU do ulaska u EU.  Bez tarifno-pravne infrastrukture,  čak i najbrže železnice nisu od pomoći, ako je roba predmet neusklađene carinske i druge inspekcije na svakoj granici.  Sledeći korak je sporazum između Kine i EAEU, tako da će celokupni prostor biti maksimalno otvoren za kopneni promet širom Evroazijskog kontinenta. Mnoge zemlje su zainteresovane za partnerstvo sa EAEU, uključujući i Vijetnam i Južnu Koreju.



Članice Šangajske Organizacije Saradnje su dale podršku Putu Svile i u svojim nacionalnim budžetima će osigurati fondove za projekte koji bi maksimalno iskoristili investicije koje dolaze širom nekadašnjeg Puta Svile trgovinske rute. 



Nova strategija kao jedan od ciljeva postavlja intenzivniji odnos između članica i to od lokalnih zajednica, privatnih i državnih institucija,do obrazovnog sektorai kulture.   Diversifikacija odnosa dovodi do većeg razumevanja, a time i prijateljstva i jačeg poverenja.   To jača uzajamne institucije i jača sposobnost reagovanja na bezbednosne pretnje, kao i bolju saradnju – posebno u sektorima tehnologije, zdravstva i obrazovanja.



Šefovi država članica ŠOS su imali priliku da razmene poglede i ciljeve u okviru BRIKS agende – koristeći zajednički forum u Ufi. Po američko-nemačkom ekonomisti, analitičaru i  akademiku F. William Engdhahl-u, okupljanje ŠOS i BRIKS zemalja, Brazila, Kine, Indije, Kazahstana, Kirgizstana, Pakistana, Južne Afrike, Tadžikistana, Uzbekistana, i domaćina, Rusije – predstavlja blok koji u svom sastavu ima dve stalne članice UN Saveta Bezbednosti, četiri države sa nuklearnim naoružanjem i stanovništvo od tri milijarde ljudi.





3. „Duh Šangaja“ ili afirmacija zajedničke sudbine



Tokom prošlih 15 godina, principi Organizacije ugrađeni u Povelju ŠOS, postali su temelj organizacije, na kojem počiva opstanak organizacije i njen rast. Ta nevidljiva spona,  promovisana ove jubilarne godine kao „Duh Šangaja“  predstavlja ne samo zamisao osnivača,  već su te ideje postale sinonim za smernice modernih međunarodnih odnosa. Prvenstveno, to su principi međunarodne pravednosti i pravde. To je duh multilateralizma, otvorenosti,  poštovanje interesa svih strana i  jačanja uloge organizacije u rešavanju problema.



Sve velike organizacije moraju se često potsećati na sve što ih veze i da tako ostanu verne svojim principima. Organizacija, po Kineskom Predsedniku Si Đinpingu, mora uzdignuti svoju zajedničku sudbinu u sam centar svih svojih aktivnosti i u svakodnevnom radu afirmisati pricipe oko kojih su se okupili. Principi koji su motivisali osnivače, danas imaju istu moć ujedinjenja i  produbljeni osećaj zajedničke sudbine. „Duh Šangaja“ sadržan je u principima uzajamnog poverenja, uzajamnog interesa, jednakosti, konsultacije, poštovanja kulturne različitosti i ulaganja u zajednički razvoj. 



Organizacija je na čvrstim temeljima jer je pronašla načina da se suoči sa mnogim sigurnosnim izazovima, posebno terorizmom, trgovinom drogama i međunarodnim organizovanim kriminalom. Usprkos velikim promenama u svetu i mnogim bezbednosnim izazovima, ŠOS je uspela da održi svoje norme i standarde i unapredi stratešku perspektivu organizacije.



Evroazijska regija nije posteđena u globalnom ekonomskom usporavanju, što donosi nove bezbednosne izazove, posebno rast ekstremizma. Ali je Organizacija dokazala da je spremna za izazove i da će, vođene svojim principima,članice nastaviti da produbljuju svoju kooperaciju i trajno pronalaze načine da svi budu dobitnici u zajedničkim naporima. To je najsigurniji način da se očuva stabilnost i promoviše razvoj u celoj regiji.






Piše: Branka Al-Hamdi


Izvor: Srpska Akcija   :: © 2014 - 2015 ::    Molimo za navođenje izvora



Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.