U Hrvatskoj posvećena fašistička građevina - ktitor pevač Tompson

Izvor: KMnovine.com, 23.Sep.2014, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj ''posvećena'' fašistička građevina - ''ktitor'' pevač Tompson

Građevina za verske potrebe po rimokatoličkim običajima, čiju je gradnju finansirao istureni hrvatski fašista i estradna ličnost, pevač pod nazivom Tompson, u subotu je "posvećena".
...




"Crkve" u slavu fašizma
Građevina u Čavoglavama, rodnom mestu ovog pevača, selu sa oko 200 žitelja, podignuta je u čast "Hrvatskih mučenika" deset godina nakon postavljanja kamena temeljca. Običajne radnje za puštanje u rad >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << obavio je šibenski biskup Ante Ivas. Svoju ushićenost Ivas je iskazao "recitirajući" stihove Tompsonovih pesma. Tom prilikom organizovano je veliko slavlje u .

"Volio bih da ove riječi svetog pisma ponesemo danas sa ovog našeg slavlja. Da svaki od nas pita “gdje je moj stol, jesam li ja možda koji put sudionik vražjeg stola”. Ja više neću ništa govoriti nego ću vas prepustiti da osjetite kako čovjek koji hoće živjeti svoju Crkvu može svome narodu darovati puno lijepih razmišljanja, lijepih poticaja i lijepih pjesmi. Neka se zasrame oni koji u ovim riječima i pjesma vide nešto drugo, poručio je biskup Ivas počevši recitirati poznate stihove Marka Perkovića koji govore o "domovini, domoljublju, Bogu, zavičaju".

Evo teksta dela jedne od Tompsonovih pesama:

   
Marko Perković Tompson    
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Jasenovac i Gradiška Stara,
to je kuća Maksovih mesara
Kroz Imotski kamioni žure,
voze crnce Francetića Jure
U Čapljini, klanica bila,
puno Srba Neretva nosila
Oj Neretvo teci iza stranu,
nosi Srbe plavome Jadranu
Tko je reka, je*a li ga ćaća,
da se Crna Legija ne vraća
Gospe sinjska ako si u stanju,
 uzmi Stipu a vrati nam Franju
Oj Račane je*a ti pas mater,
i onome tko je glasa za te
                                     Sjajna zvijezdo iznad Metkovića,
                                       pozdravi nam Antu Pavelića


Sve pesme ovog pevača veličaju ustaštvo i pripadnike tog pokreta koji su činili neviđena zverstva nad Srbima masakrirajući nedužan srpski narod baš u pravoslavnim Crkvama ili u katoličkim samostanima gde su se utrkivali u broju preklanih Srba. 


   
I političari na skupu - D. Čović    
Prema običaju potpisana je i povelja koju potpisuju biskup i župnik ali zbog dokazane istrajnosti  u proslavljanju ustaštva, u Čavoglavama je uz njih dvojicu supotpisnik bio i Marko Perković Tompson, inicijator izgradnje ove građevine koju su u Hrvatskoj već prozvali "Tompsonova crkva". Sam pevač je uzeo učešće u "svetoj misi" čitajući "prvo čitanje" a na kraju slavlja držao je kratki govor i zahvalio se prisutnima.

Ovoj svečanosti prisustvovali su mnogobrojni "svećenici". A među poznatim licima mogli su se naći HDZ-ovci, novinari, estradne ličnosti i političari. Predstavništvo HDZ BiH, na Tompsonov poziv, predvodio je Dragan Čović.

"Veseli me šta sam danas ovdje u Čavoglavama i što sam nazočio blagoslovu oltara i crkve Hrvatskih mučenika, jednom posebnom mjestu molitve za sve naše branitelje i stradale. Iako su mnoga mjesta u BiH i Hrvatskoj natopljena hrvatskom krvlju, vjerujem da ovo u Čavoglavama ima jednu posebnu dimenziju. Vjerujem da će ovo mjesto postati mjesto okupljanja, ljubavi i mira, kako su poželjeli naši domaćini, Marko, fra Ilija i biskup Ivas", rekao je Čović u Čavoglavama, stoji u "saopćenju".


Znamenja i pre završetka građevine
Na crkvi su 2010. godine postavljena zvona koja su kupljena zahvaljujući donacijama "vernika", ali prvenstveno inicijativi i pomoći Marka Perkovića Tompsona, tvrde hrvatski mediji.

Najveće zvono teško 450 kilograma posvećeno je kardinalu Alojziju Stepincu uz čiji lik su ugravirane njegove riječi "U tebe se Gospodine uzdam".


   
Ante Pavelić i Alojzije Stepinac    

Srednje zvono težine 250 kilograma posvećeno je Sv. Iliji ali izgleda da ovaj svetitelj, po Hrvatima, nije imao naročito mudrih reči pa su na njega ugravirani stihovi Tompsonove pesme - "Za njih se pomoli, nek' mi braća znaju, heroji se nikad ne zaboravljaju".

Treće i najmanje zvono, teško 130 kilograma, posvećeno je "svetom Mihovilu", zaštitniku Šibenske biskupije i "svetom Benediktu", a na njemu se nalazi tekst - "Za krst časni i slobodu zlatnu - A. D. 2010"(?!?).

Kako je izgradnja trajala celu deceniju procenjuje se da je "Tompsonovu" crkvu u Čavoglavama već obišlo više od milion "vjernika". Građevina je idejno delo arhitekte Emila Šverka "više puta nagrađivan od struke", i mnogi je smatraju jednom od "najljepših crkvi u Hrvatskoj".


Hravtskom šovinizmu zatvorena vrata van "kaveza"
Aprila ove godine dvorana u Berlinu u kojoj je Marko Perković Tompson trebalo da održi koncert, jednostrano je raskinula ugovor sa organizatorom iz Hrvatske, nakon niza tekstova objavljenih u nemačkoj štampi o Tompsonu kao pevaču koji veliča fašizam i ustaški režim.

U leto, 2009. godine, Sud u Pazinu osudio Vilima Bona na pet i po godina robije, jer je bombama pokušao da spreči koncert Marka Perkovića Tompsona zbog odbojnosti prema njegovom scenskom nastupu.

"Neću više šuteti, dosta je! Za dom smo spremni, iako izdajnici to ne bi hteli. Za dom!", viknuo je Tompson sa bine na tada ipak održanom koncertu. "Nisu antifašisti stvorili ovu državu, neću šuteti!" dodao je on dok je masa skandirala pomahnitala od oduševljenja. Na svojim koncertima Perković neizostavno pozdravlja sa bine hrvatske generale optužene za ratne zločine nad srpskim civilima tokom rata u Hrvatskoj. 

   
I Papa ovo voli - sa jednog od Tompsonovih nastupa    
Godine 2007. direktor centra „Simon Vizental” iz Jerusalima Efraim Zurof izrazio je, u pismu hrvatskom predsedniku Stjepanu Mesiću, gnušanje zbog ustaške simbolike na koncertu pevača Marka Perkovića Tompsona, održanom na stadionu Dinama u zagrebačkom Maksimiru, i zatražio zabranu koncerata na kojima se veličaju fašizam i rasizam. Zurof je izrazio zabrinutost zbog prisustva hrvatskih zvaničnika, poslanika i ministra nauke i obrazovanja i zatražio da se zabrane koncerti onih koji pevaju nostalgične pesme o Jasenovcu i podstiču isticanje ustaških simbola.

Iste godine u Torontu je Tompsonu uskraćeno gostoprimstvo kada se saznalo da svoje obožavaoce pozdravlja nacističkim pozdravom uzdignute ruke i da nosi odeću koja podseća na ustaške uniforme. "To je isto kao da se pred ljudima pojavite noseći nacističku uniformu. Njegovi stihovi imaju reference prema koncentracionim logorima i bacanju Srba niz reku. Smatram to problematičnim", izjavio je listu predstavnik kanadskog Jevrejskog kongresa Len Rudner.

Tompsonu su bili zabranjeni nastupi u Holandiji, Švajcarskoj i Hamburgu.


Ipak, ukazivanje pošte na "najvišem" nivou
Međutim, to u Hrvatskoj ni malo nije problem posebno ako se slavi jedan od najvećih zločinaca nad Srbima Alojzije Stepinac, jasenovački krvnik. Tu se, kako smo videli, čak kaže da se "trebaju stideti oni koji u Tompsonovim pesmama vide bilo šta osim ljubavi". Ali nije samo ova rimokatolička zajednica blagonaklona prema onima koji se drže fašitičkih "uputa" i teorija.


"Papa Benedikt XVI primio je 11. novembra 2009. g. hrvatskog ultradesničarskog pevača Marka Perkovića Tompsona, poznatog po ustaškoj ikonografiji i šovinizmu gde veliča zverstva ustaša nad Srbima u drugom svetskom ratu. Tom prilikom je poklonio poglavaru rimokatoličke crkve set svojih prepeva na engleskom, italijanskom i nemačkom jeziku. Mediji su zabeležili da je inicijativa za ovu posetu potekla iz crkvenih krugova i primljen je kod "svetog oca" jedan dan pre od hrvatskog predsednika Stjepana Mesića i tri dana pre Borisa Tadića, predsednika Republike Srbije. Da li je papa hteo da pokaže, gde je kome mesto, ili je sve to bilo slučajno?" zapitao se tada Zoran Đorđević, glavni urednik časopisa "Hvosno".

Posle svega, najjadnije je videti episkope, visoke predstavnike Srpske pravoslavne crkve gde se bratski odnose prema ovakvim "božijim slugama". Neki sedeći i vodeći prijatan razgovor ispod slike Alojzija Stepinca, drugi nazivajući sebe "biskupima" umesto episkopima, treći gde sve to zanemaruju zarad zajedništva, ekumenskog obitavanja sa onima koji ne prestaju da pokazuju svoje namere i stav prema srpskom narodu i svetinjama ali na prvom mestu - upravo prema pravoslavlju. Naprotiv, oni to to ističu koristeći svaku prigodnu priliku.

Možda Hrvati na to imaju pravo jer su i zvanično - deo Evropske unije?




Agencije
Pripremile: KM Novine

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.