Srce za decu: Svakoj bebi u Surdulici biće proveren sluh

Izvor: juGmedia, 29.Jul.2016, 00:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srce za decu: Svakoj bebi u Surdulici biće proveren sluh

SURDULICA – Porodilište u Surdulici je u akciji „Blic fondacije“ – „Srce za decu“ dobilo aparat za neonatalni skrining sluha kod novorođenčadi.

U surduličkom porodilištu godišnje se rodi oko 300 dece iz Surdulice, Vladičinog Hana i Bosilegrada.

Do sada je u našem porodilištu bilo nemoguće otkriti urođeno oštećenje sluha. Zahvaljujući ovoj donaciji to postaje redovna procedura, što garantuje rano otkrivanje poremećaja sluha i započinjanje >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << terapije, rehabilitacije i otklanjanje mogućih posledica. Sa nadom da će nam sva novorođenčad biti zdrava i da će ovaj aparat potvrđivati da dobro čuju, srdačno se zahvaljujemo donatorima“ kazala je doktorka Antonela Kusaković.

Prvi skrining sluha u porodiluštu u Surdulici urađen je blizancima, dečaku i devojčici koje je rodila Valentina Stevanović (23). Aparat za otoakustičku emisiju je pokazao da obe bebe odlično čuju.

Majka Valentina, koja već ima troje dece, kazala je da presrećna što je njenim bebama proveren sluh i što će bezbrižno iz porodilišta otići kući.

U Srbiji se svake godine rodi oko 65.000 dece, a više od 300 beba se rodi sa oštećenim sluhom.

Bez aparata za neonatalni skrining nemoguće je na vreme otkriti da dete ima problem sa sluhom.

(Kraj)

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.