Ranđelovićeva “Roska-poslednja rados” prvonagrađena priča

Izvor: juGmedia, 18.Feb.2017, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ranđelovićeva “Roska-poslednja rados” prvonagrađena priča

Prvu nagradu na konkursu Doma kluture dobio je dobio je Slaviša Randjelović iz Niša za ktaku priču pisanu na pirotskom dijalektu “Roska-poslednja rados”, drugu Aleksandar M.Arsenijević iz Beograda za priču “Pisac koji je pao kroz prozor svoje novele”, i treću Lazar Stefanović iz Stalaća za priču “’Dan kada je umro Lenard Koen”.

Laureati su nagrađanei sa 20.000, odnosno, 15.000 i 10.000 dinara.

Priča je na lokalnom dijalektu, ona je iz stvarnog >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << života i govori o mojoj baki. Drago  mi je što je najzad pobedila priča pisana na pirotskom dijalektu. Uglavnom pišem za sebe i svoje priče objavljujem na društvenim mrežama. Dva puta sam učestvovao na ovom konkursu. Pošto pripremam monografiju o mom rodnom selu Staničenje, planiram da uz to i sve moje priče objavim u jednoj knjizi”, kaže pobednik konkursa za kratku priču Slaviša Randjelović, zaposlen u niškoj Elektrodistribuciji.

Njima je danas u samoj završnici 18. Salona knjige i grafike u hali “Kej” nagrade uručio književnik Dejan Stojiljković koji je sa književnikom Goranom Gocićem, birao najbolje priče. Na ovogodišnji konkurs stiglo je 95 priča.

I ove godine bila je velika čast i zadovoljstvo da prebiram kroz opuse onih koji su poslali kratke priče. Drago mi je da postoji ovakav Salon koji je vrlo intiman a astmosfera na njemu pleni”, ocenio Gocić.

Danas su dodeljenje i tradicionalne sajamske nagrade.

Nagrada “Sveti Trifun” za kompletnu produkciju kao doprinos književnosti, umetnosti ili nauci pripala je Izdavačkoj kući “Pčelica”, koja svojim knjigama ogromnom broju dece ulepšava detinjstvo. Nagrada “Loza” za najbolje pojedinačno izdanje koje afirmiše knjigu u užem i širem smislu zasluženo dobijaju dva izdavača –“Algoritam” ,izdavač poznat po vrhunskim istorijskim knjigama, naučnoj fanstastici i beletristici i mlada Izdavačka kuća “Strahor” zbog nepristajanja na kopromise.

Nagradu “Šara” za najbolji estetsko-tehnološki tretman knjige dodeljen je Izdavačkoj kući “Laguna” za knjigu “Trinaesti zec i Svevideće oko” autorske Tanje del Rio.

Njima je nagrade uručio gradonačelnik Pirota Vladan Vasić koji se zahvalio izlagačima, organizatorima Salona ali i promoterima konkursa za kratku priču.

“Zaista je minulih dana Pirot bio u znaku knjige. Bilo je puno promocija a Piroćanci koji vole da čitaju i rado kupuju knjige imali su veliki izbor naslova”, rekao je Vasić.

Direktor Doma kulture Miško Ćirić  podsetio je da je Salon ove godine postao punoletan.

Održane su sve planirane promocije i književne večeri i programi za decu.Nadamo se da će 19. Salon biti još bolji”,  rekao je Ćirić.

Salon organizuje Dom kulture Pirot u saradnji sa Narodnom bibliotekom i Sportskim centrom a pod pokroviteljstvom grada Pirota. Počeo je 11. a završava se 19. februara. Salon je 11. februara prigodnom besedom otvorio dečji pisac Ljubivoje Ršumović.

Zoran Panić

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.