Proslavljen 52. rodjendan Lutkarskog pozorišta Niš

Izvor: JUGpress.com, 24.Jun.2017, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslavljen 52. rodjendan Lutkarskog pozorišta Niš

NIŠ

Nizom manifestacija Lutkarsko pozorište iz Niša proslavilo je 59. rođendan.

Proslava rođendana je počela u četvrtak u 19. časova izložbom lutaka i kostima u foajeu Pozorišta lutaka  na nakon toga je pred punom salo izvedena predstava jrdna od najorginalnijih i najgledaniji predtava „More mašte.

Slavlje se  nastavilo u petak u 18,00 sati rođendanskom zabavom na platou ispred Pozorišta lutaka.

Danas  su povodom 59 godina profesionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << stvaralaštava Lutkarskog pozorišta, uručene tradicionalne godišnje nagrade za radni doprinos zaposlenima iz sektora tehnike i administracije kao i nagrade za umetničko dostignuće članovima glumačkog ansambla.

Godišnja nagrada za umetničko dostignuće dodeljena je ansamblu predsave „More mašte“ u režiji Bojana Lungova.

Nagrada je dodeljena zbog „kolektivnog duha i igre, kolektivne umešnosti i umetnosti, kao i virtuoznog izvođenja i granica koje su pomerene“. Inače ova predstava nagrađena je na mnogim festivalima.

U Banjaluci je predstava osvojila nagradu za kolektivnu glumačku igru a Bojan Lungov je nagrađen za režiju.

Na susretima lutkarskih pozorišta ove godine stigla je još jedna nagrada ovoj predstavi za kolektivnu glumačku igru.

Lutkarsko pozorište Niš jedno je od najboljih lutkarskih pozorišta ne samo na Balkanu nego i u evropskim granicama.

„Zaista je bogata istorija našeg pozorišta. Ona datira i sedam godina pre zvaničnog datuma jer je sedam godina pre toga pozorište radilo kao amatersko, kao marionetska sekcija. Naćinjemo godinu u kojoj ćemo proslaviti punih šest decenija rada.

Nadamo se da će i sve naredne godine biti uspešne kao i pfrethodnih šest decenija“, kaže Zorica Filipović, šef marketinga, Pozorišta lutaka.

Kroz Pozorište prošlo je mnogo autora, glumaca, scenografa , tekstova, reditelja , koreografa, majstora i izrađivača lutaka.

„Ovo je takva riznica o kojoj dugo može da se govori. Naša mogografija je bogata tim divnim lepim pričama da je zadovoljstvo i pričati o njima .

Ovo pozorište godinama i decenijama neguje svoju publiku.

„Oni koji su nekada dolazili u pozorište kao deca , sada su već bake i deke, roditelji i mi ih viđamo ovde. Nedavno nam je jedan deka rekao – vratite nam Patkicu Žutkicu, jer je on gledao tu predstanu nekada. Imamo predstave za koje je ispravno reći da su kult predstave i o njima pričaju generacije“, objašnjava Zorica Filipović.

U narednom periodu planiraju nove premijere.

„Nadamo se većem broju premijernih predstava nego prethodnih godina.  Nadamo se i festivalima i novim nagradama . Najviše priželjkujemo rekonstrukciju naše zgrade“, kaže Zorica Filipović

U postojećoj zgradi Lutkarsko pozorište radi 40 godina . Nekoliko puta su se selili. Bilo je pojedinačnih radova ali zaposleni se nadaju rekonstrukciji i renoviranju zgrade u kojoj se decenijama pruža , kroz igru i smeh, radost mnogim niškim generacijama.

„Ovaj objekat treba da zasija istim onim sjajem kojim je nakada sijao . Naša publika to zaslužuje. Naša istorija i grad Niš to zaslužuju. Nije dovoljno imati samo dobre predstave i glumce, trebalo bi da i objekat prati sve ovo što mi radimo“, dodaje Zorica Filipović.

U Lutkarskom pozorištu Niš u glumačkom ansamblu je 16 stalno angažovanih i nekoliko honorarnih glumaca. Vrata za nove, naročito mlade glumce su otvorena za sve talentovane mlade ljude.

„Igramo predstave za decu sa prinčevima i princezama koje treba da igraju mladi ljudi . Smetnja nam je zabrana zapošljavanja ali ipak očekujemo podmlađivanje ansambla.“, kaže Filipović.

U Pozorištu radi 45 zaposlenih .

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.