Predrag Marković: Hoće li iko doći do Caričinog Grada?

Izvor: JUGpress.com, 28.Avg.2016, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predrag Marković: Hoće li iko doći do Caričinog Grada?

LEBANE-BEOGRAD

Hoće li iko doći danas u Caričin Grad, pita nekadašnji ministar kulture Predrag Marković.

” Upravo je završen Svetski kongres vizantologa u Beogradu. Kada smo pre četiri godine obezbedili da naredni kongres bude u Srbiji naš glavni argument su bila otkrića u Caričinom Gradu. (Upravo je te 2012. obeleženo 100 godina od početka istraživanja.) Ispostavilo se da je Caričin Grad – grad etalon. Francuski, nemački i španski instituti su opredelili >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << budžete i odredili svoje istraživače i projekte za Justinijanu Prima. UNESKO je Justinijanu Primu uvrstio na tentativnu listu svetske baštine. A onda je neko besramno ove godine obrazložio da „država nije izdvojila sredstva za Caričin Grad jer je odlučila da finansira projekte po važnosti“.

„Caričin Grad – Ivstinijana Prima – podigao je jedan od najvećih vizantijskih careva, Justinijan I (527-565) oko 535. godine, radi obležavanja mesta svog rođenja. Vrlo brzo, već 615. godine grad nestaje s istorijske pozornice. Sam lokalitet predstavlja jedinstven spomenik antičkog urbanizma i arhitekture. Ostaci bedema, ulica sa tremovima, brojnih jedinstvenih bazilika, privatnih i javnih građevina ukazuju na nekadašnji sjaj grada i predstavljaju odraz dostignuća vizantijske civilizacije, nastalih na grčkom i rimskom nasleđu. Caričin Grad je tokom svog postojanja bio sedište arhiepiskopije sa jurisdikcijom nad čitavom Dačkom dijecezom i provincijom Makedonija Druga.

Uži prostor grada površine oko 7,5 hektara čine tri arhitektonske celine Akropolj, Gornji grad i Donji grad, branjene moćnim kamenim bedemima građenim tehnikom opus mixtum. Van grada, na blagim padinama, prostire se široko podgrađe površine oko 20 hektara zaštićeno palisadom. Gradskom arealu pripada i zanatski centar smešten u podnožju grada, na obalama dveju reka. Na Caričinskoj rečici se, pored ovoga, nalaze i ostaci brane-mosta iznad koje se, na jednom ćuviku, uzdiže manje utvrđenje pravougaonog oblika. Ovoj fortifikaciji treba dodati još tri tvrđave u neposrednoj okolini, koje su, sve zajedno, činile jedinstven sistem odbrane grada.“

Ali, zašto dalje opisivati? Hoćete li vi doći danas, hoćete li to ijednog dana? A i kako ćete naći Caričin Grad? Dva jedina putokaza u Leskovcu napisana su netačno. Onaj u Lebanu, na putu za Medveđu, skoro da je nevidljiv. Ali, koliko vas zna i gde su Lebane i Medveđa?” pita Marković koji je i lično obilazio Caričin Grad u vreme dok je bio ministar.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.