Predavanje o standardnom jeziku i dijalektima u Banovini

Izvor: JužneVesti.com, 28.Mar.2017, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje o standardnom jeziku i dijalektima u Banovini

Da li standardni jezik nastaje prirodno ili ga neko veštački dizajnira, šta za govornika znači udaljenost njegovog dijalekta od standardnog jezika - na ova pitanja odgovaraće profesor Boban Arsenijević. Akademsko predavanje pod nazivom „Standardni jezik juga i sindrom ružnog pačeta” biće održano u Univerzitetskoj biblioteci u Banovini u četvrtak, 30. marta od 17:30.

Ovo je, navode organizatori, deo ciklusa akademskih predavanja koje EU info kutak i Univerzitetska >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << biblioteka organizuju tokom ovog semestra. Na njemu će, dodaju, biti razmatrane "funkcije sandardnog jezika sa naučne tačke gledišta, kao i mitovi i stereotipovi koji se javljaju kroz korišćenje standardnog jezika".

Mitovi i stereotipovi u korišćenju standardnog jezika; Foto: PromoPredavač Boban Arsenijević je, navode, osnovne studije završio na Filozofskom fakultetu u Nišu, magistarske na Univerzitetu u Beogradu, a istraživački master program i doktorske studije na Univerzitetu u Lajdenu. Trenutno je vanredni profesor na Departmanu za srpski jezik na niškom Filozofskom fakultetu.

Bavi se širokim opsegom lingvističkih disciplina od teorijske sintakse i semantike do eksperimentalne lingvistike i filozofije jezika. Radio je na Univerzitetu u Velikom Trnovu, Univerzitetu u Lajdenu, Univerzitetu u Amsterdamu, Univerzitetu Pompeu Fabra u Barseloni, Visokom savetu za naučna istraživanja u Madridu i Univerzitetu u Potsdamu - navode iz EU info kutka.

Zainteresovani za besplatno prisustvo na predavanju treba da se prijave do 17 sati u sredu 29. marta na mejl officenis@euinfo.rs ili broj telefona 018/254-461.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.