Oživele šare pirotskog ćilima

Izvor: juGmedia, 25.Jun.2017, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oživele šare pirotskog ćilima

Grupa od 24 žene iz cele Srbije na Drugoj tkačkoj koloniji u selu Dojkinci na Staroj planini, uz pomoć članica Zadruge “Damsko srce“ iz Pirota učila je tajne izrade pirotskog ćilima.

Uručene su i nagrade deci koja su uradila najbolji likovni rad o temi pirotski ćilim

Koloniju organizuje Zadruga za proizvodnju ćilima i suvenira “ Damsko srce“ iz Pirota uz pomoć grada Pirota i grada Sombora,  NALED-a, Etno mreze i australijske i američke ambasade.  >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Na Koloniju su došle australijska i indijska ambasadorka Džulija Fini i Narinder Čauhar, stalna predstavnica UN u Srbiji Karla Herši,predstavnici lokalnih vlasti Pirota i Sombora.

Bavim se tkanjem na horizontalnom razboju a pirotski ćilim se tka na v ertikalnom razboju i zato sam ovde .Ovo je još jedno korisno iskustvo“, ističe Svetana Spatarević Popović iz Udruženja ‘Misia Kreativa“ iz Kladova.

Ljiljana Boškov iz Stapara kraj Sombora kaže da  je velika razlika izmedju staparskopg  ćilima koji se radi i nogama na horizontalnom razboju i pirotskoig ćilima.

Sistem rada je isti. Kolonija je lepo organizovana a ovaj kraj je zaista prelep.  Oba ćilima su spojila Pirot i Sombor i dobro je da se očuvaju stari zanati. Mislim da će to zaživeti posebno kod mladjih“, kaže Ljiljana.

Za Anu Ilić Panjković iz Sombora je veoma važno da se očuvaju stari zanati, poput ćilimarstva.

Grad Sombor želi da očuva staparski ćilim  koji je bio na ivici da potpuno nestane. Korisna su iskustva pirotskih ćilimarski a koleginice iz ‘’Damskog srca’’ nam nesebično pomažu da naučimo neke osnove“, navodi Ana

Danijela Jerinkić iz Kikinde u svojoj radionici proizvodim= odevne predmete drugim tehnikama tkanja i heklanja.

Poželea sam da naučim i kako se tka pirotski ćilim.Nije teška tehnika već položaj tkalje tokom posla, ali za ovaj, kao i za svaki posao, potrebna je velika ljubav“, objašnjava Danijela.

Direktorka Zadruge “Damsko srce” iz Pirota Slavica Ćirić kaže da učesnice Kolonije u svojim gradovima vode udruženja koja se bave starim zanatima,

„Ćilimarski zanat treba da se očuva ali i da bude izvor prihoda za žene koje se njime bave“, kaže Ćirićeva.

Indijska ambsadaorka Narinder Cauhar je rekla da joj je vrlo drago što je gost ove Kolonije.

„Postoji bliskost Indije i Srbije na očuvanju tradicionalnih zanata  i rada na razbiju . U našoj ambasadi imamo dva primerka pirotskog ćilima“, rekla je ona.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da imaju težak zadatak da se sačuva baština.

„U isto vreme država i lokalna samouprava treba da pomognu  da ovaj zanat bude ekonomski isplativ i da od  toga može da se živi“, kaže Vasić.

Zoran Panić

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.