Nalazište Medijana konačno otvoreno za javnost, ali delimično

Izvor: JužneVesti.com, 28.Jun.2016, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nalazište Medijana konačno otvoreno za javnost, ali delimično

Iako će posle 4 godine jedan deo Arheološkog nalazišta Medijana biti otvoren za turiste, mozaici će i dalje biti nedostupni. Kako kažu u Narodnom muzeju, do okončanja radova Zavoda za zaštitu spomenika kulture, mozaici neće biti izloženi.

Od srede 29. juna u Vili cara Konstantina svi zainteresovani moći će da pogledaju izložbenu postavku povodom 80 godina od podizanja muzeja na ovom lokalitetu. Direktor Narodnog muzeja Slaviša Popović kaže da će na >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << retrospektivnoj izložbi biti prikazan istorijat Medijane i muzejske zgrade.

Izmedju dva rata 1936. godine prvi put u ovom delu Evrope podignuta je jedna ovakva zgrada na lokalitetu kao što je Medijana. Zgradu su podigli žitelji grada i istaknuti pojedinci dobrovoljnim prilozima. Još tada je narod znao da se okupi oko muzeja i da prepozna ono što je za njega važno, a to je istorijsko kulturno nasleđe - kaže Popović.

Prema Popovićevim rečima još uvek nije poznato kada će Narodni muzej raditi punim kapacitetima niti kada će biti završena zaštitna kupola sa vilom sa peristilom.

U međuvremenu ćemo početi da primamo posetioce i pokazivaćemo deo onoga koliko je sada moguće. Ne pokazuju se mozaici, po kojima je Medijana prepoznatljiva, ali to u ovom trenutku nije moguće dok se objekti ne privedu kraju i svojoj nameni - kaže Popović.

Cena karte je 150 dinara za odrasle a 130 dinara za đake, studente i penzionere.

Grupne posete odraslih su 200 dinara po osobi i uključuju posete svim objektima Narodnog muzeja Niš (Ćele kula, Arheološka sala, Logor „12. februar“ i Medijana), a cena karte za grupne posete đaka, studenata i penzionera je 170 dinara.

Podsetimo, iako je trebalo da radovi na Medijani budu završeni pre 2013. godine, kada se obeležavalo 1.700 godina od Milanskog edikta koji je doneo Konstantin Veliki, to se nije desilo. Bilo je problema sa novcem, pa su rokovi stalno pomerani.

Tako je u godini jubileja Medijana bila zatvorena za turiste, a potom je predviđeno da prva faza bude gotova do novembra 2014. godine. Međutim, ni to se nije desilo, pa je onda procenjeno da će biti pokrivanje Vile biti gotovo u toku 2015. godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.