Medveđa : Seminar o projektnom finasiranju

Izvor: JUGpress.com, 28.Okt.2016, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medveđa : Seminar o projektnom finasiranju

MEDVEĐA

U okviru projekta „Kako do javnog informisanja“, koji sufinansira opština Medveđa, u ovoj opštini je danas održan seminar o projektnom finansiranju medija. Projekat realizuje Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije.

“Opština Medveđa je jedna od retkih opština u Srbiji koje su prepoznale značaj edukacije ne samo kada je reč o medijima, nego uopšte značaj edukacije kada je reč o pisanju projekata”, rekla je predsednica  Upravnog odbora Centra za >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << demokratiju i razvoj juga Srbije Ljiljana Stojanović.

Seminar je otvorio predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić.

“Projektno finansiranje krenulo je prošle godine, i mi smo kao opština opredelili 5 miliona dinara za medije, dok je Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije jedini dobio sredstva iz oblasti edukacije. Nadam se da će naredne godine taj iznos biti i veći i da će biti još interesantnih tema. Vrlo je bitno da naučimo kako da projektno razmišljamo, da se upoznamo sa osnovnim elementima kada je reč o pisanju projekata, sa time kako se utvrđuje javni interes”,  rekao je između ostalog Arsić.

O projektnom finansiranju medija, zakonskoj osnovi i utvrđivanju javnog interesa govorio je Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a.

Sa uvođenjem projektog finansiranja mnogi koji vode medijske kuće nisu se dobro snašli, ne zbog komlikovanosti prakse projektnog finansiranja, već pre svega zbog loše informisanosti, rekao je Raković. On se posebno osvrnuo na temu šta je to javni interes u informisanju i kako definisati teme koje su od javnog interesa. Prilikom utvrđivanja javnog interesa važno je suziti oblasti delovanja i teme, a ne ići u širinu i uopštenost. Raković je naglasio da izveštavanje medija o radu lokalne vlasti nije javni interes. U praksi se dešavalo da su konkursima predviđene upravo ovakve aktivnost medija, što predstavlja zloupotrebu, naglasio je Raković.

Tamara Stevanović, projekt menadžer NUNS-a, je naglasila da je potrebno da civilno društvo i mediji naprave jedinstveni mehanizam radi zajedničkog utvrđivanja javnog interesa, kako bi kao saveznici radili na tom poslu. Nevladine oprganizacije i mediji bi trebalo da rade partnerski, kada je reč o projektom finansiranju, pokazala je dosadašnja praksa.

Medijska kolaicija zadovoljna je zakonskim rešenjima i pravnim okvirom, koji se odnose na projektno finansiranje medija.

“Međutim, veoma smo nezadovoljni kako se projektno finansiranje odvijalo u protekloj godini. Većina lokalnih samouprava je počela nameski da u svojim bužetima predviđa sredstva za sufinansiranje medija, ali se prilikom raspisivanja samog konkursa javlja more problema, istao je on, i pobrojao ostale problema koji su uočeni tokom prve godine primene medijskog finansiranja.

Konkursi se ne objavljuju na adekvatan način u medijima, tako da neki mediji i ne saznaju da je konkurs bio objavljen, a cilj je da se suze njihova prava da konkurišu. Medijska koalicija je upozorila da je to drastično kršenje zakona. Posebno polje zloupotreba odnosi se na izbor stručnih komisija, i tu je često dolazilo do zloupotreba. Kako je rekao Svetozar Raković, Medijska koalicija je zbog ovoga reagovala 40-tak puta i u 27 slučajeva konkurs je ispravljen. Međutim, na prstima jedne ruke se mogu nabrojati slučajevi kada je menjan sastav komisije jer je cilj da se preko članova komisije koji „su podobni“, favorizuju pojedini mediji na lokalu.

Bilo je slučajeva i da presednici opština preinače odluke komisije, mada bi o tome, rekao je Raković, mogla da odlučuje samo Skupština opštine ili grada. Medijska koalicija je u prošloj godini registrovala tri slučaja kada su favorizovani odrđeni mediji.

Savet koji je sa ovog skupa upućen medijima je da se u ovakvim slučajevima, kada se radi o nekoj od ovakvih ili slučnih zloupotreba i nepravilnosti, obrate Medijskoj koaliciji ili da, ukoliko smatraju da je doneta nepravedna odluka, pokrenu upravni postupak. Ovakvi postupci i za sudstvo, međutim, predstavljaju novinu, pa se ne zna kakav bi bio njihov ishod i šta bi dobila oštećena strana.

O projektnom načinu razmišljanja i osnovnim elementima za pisanje projekta govorila je Tamara Stevanović, projekt menadžerka NUNS-a.

U okviru seminara organizovana je i praktična vežba u kojoj su učesnici popunjavali projekti formular, pod nadzorom i uz sugestije stručnjaka.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.