Malarija otkrivena kod 11 migranata

Izvor: juGmedia, 30.Sep.2016, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malarija otkrivena kod 11 migranata

NIŠ – Medju migrantima koji su u poslednjih par meseci došli u Srbiju njih 11 bilo je zaraženo malarijom, izjavio je epidemilog Branislav Tiodorović.

On je istakao da ta lica nisu obolela od malarije, već im je analizom krvi utvrdjeno prisustvo ove bolesti.

Svi migranti zbrinuti su na Klinici za zarazne bolesti u Beogradu gde su dobili potrebnu terapiju. Nisu zadržani na bolničkom lečenju jer za to nema potrebe. Malarija nije bolest karantinskog tipa >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << „, objasnio je Tiodorović.

Prema njegovim rečima lica kod kojih je otkrivena malarija moraju da piju tablete „antimalarik“, nekada i više meseci.

Za vreme dok su pod terapiju ta lica se nalaze pod kontrolom, lekari ih obilaze i ponavljaju se analize krvi„, kazao je Tidorović.

Malarija se, naglasio je Tiodorović, ne može da prenese kontaktom sa inficiranom osobom.

Malariju prenose komarci i to ukoliko najpre ujedu zaraženu, a potom zdravu osobu„, rekao je Tiodorović.

On je istakao da je od izuzetne važnosti što svi migranti koji ulaze u našu zemlju prolaze zdravstveni pregled.

Kod njih se, dodao je Tiodorović, proverava ne samo prisustvo malarije, već i hepatitisa A i B, prisustvo dečije paralize, HIV-a i tuberkuloze.

Zahvaljujući tim pregledima otkriven je i mali broj obolelih od tuberkuloze, ali srećom nije bilo obolelih od mnogo težih bolesti kao što je dečija paraliza„, rekao je Tiodorović.

Kako je istakao Tiodorović nema mesta panici, ali oprez mora da postoji jer migranti dolaze iz područja gde postoje bolesti kojih kod nas odavno nema.

Prema njegovim rečima najveći teret provere zdravstvenog stanja migranata do sada podneli su lekari Vojske Srbije i Zavoda za javno zdravlje u Vranju, Novom Sadu, Kanjiži, Subotici i Sremskoj Mitrovici.

Biljana Ljubisavljević

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.