GOLOOTAČKA TAJNA Posle šest decenija našao grob pretka

Izvor: juGmedia, 20.Dec.2014, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GOLOOTAČKA TAJNA Posle šest decenija našao grob pretka

VLASOTINCE – Vlasotinčani Đorđe Mladenović je posle šest decenija traganja slučajno saznao mesto grobnice svog dede Đorđa, ubijenog na Golom otoku, na kome je robijao i njegov otac Radosav.

Desilo se to na nedavnoj tribini u Vlasotincu gde je prikazan film “U ime naroda”.

“Na samoj tribini, pretragom baze golootočana koja je nastala na osnovu dokumenta tajne policije,  Đorđe je po prvi put sazano gde se nalazi grob njegovog dede, ubijenog na Golom otoku, >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << a to je zagrebačko groblje Mirogoj gde je tajno sahranjen”, priča Nikola Popović, organizator tribine.

I otac i deda Đorđa Mladenovića  iz Vlasotinca bili su mučenici na Golom otoku. Morali međusobno da udare jedan na drugog i da jedan drugog muče kako bi dokazali da su revidirali mišljenje. Deda Đorđe je jednog dana  pronađen mrtav sa eskerom u glavi. Niko nije znao gde je sahranjen, nije smelo ni da se pita.

Ove i druge strašne priče iz trog vremena kada su uzavrele poltičke streasti vodile surovom obračunu i zverskim metodam torture, mogle su se čuti i u dugometražnom dokumentarnom filmu koji je kroz mnoštvo eksponata i potresnih primera dočarao duh ovog teškog vremena.

Na tribini je bilo reči i o iskustvima na lokalu, pa je lokalni istaživač i saradnik Državne komisije za tajne grobnice Nikola Popović govorio o  streljanjima ljudi  bez suda od strane tajne policije na teritoriji Vlasotinca i tajnoj masovnoj grobnici Guvnište, na kojem počiva oko 60 ratnih zarobljenik odvedenih iz lokalne bolnice po solobođenju Vlasotinca septembra 1944.

Ovo mesto je sondirano od strane saradnika Komisije tokom 2010. ali do danas nije sprovedena ekshumacija.

(Kraj)mil

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.