Fenomeni: Kako izgleda pošten konkurs za posao?

Izvor: JuznaSrbija.info, 01.Avg.2015, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fenomeni: Kako izgleda pošten konkurs za posao?

Za osam radnih mesta u Kliničkom centru javilo se 136 kandidata, a na ishod izbora nije bilo nijedne primedbe ni žalbe. – Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost” ocenio je proceduru kao primer dobre prakse

Pravilo je da se pre i posle svakog konkursa za zapošljavanje u Srbiji podiže velika prašina, praćena pričama o nameštanju, vezama ili nepotizmu. Da može i drugačije, pokazao je i dokazao Klinički centar Niš. Konkurs >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << za prijem lekara okončan je bez ijedne žalbe i primedbe na sproveden postupak.

– Na konkurs za prijem osam lekara prijavilo se 136 stručnjaka iz više oblasti medicine, koji su ispunjavali uslove. Celokupnu proceduru konkursa i izbora pratio je Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost” – kaže za Politiku direktor KC Niš prof. dr Zoran Radovanović.

Procedura je ocenjena zakonitom, a konkurs transparentnim. O tome je generalni sekretar „Transparentnosti” Mario Spasić obavestio šefa misije Evropske unije u Srbiji Majkla Davenporta, Regionalnu kancelariju Svetske zdravstvene organizacije u Kopenhagenu i Miljanu Grbić, šefa kancelarije SZO za Srbiju. Ovaj savet je princip primenjen u KC Niš prilikom sprovođenja konkursa za prijem novih lekara istakao kao primer dobre prakse.

–Samo dva dana kasnije, prosleđeno nam je pismo ambasadora Davenporta, u kojem pohvaljuje naš centar i princip sprovođenja konkursa za koji sam prethodno rekao svima, pa i članovima Saveta „Transparentnost” da će biti ni po babu, ni po stričevima – ističe dr Radovanović.

U saopštenju „Transparentnosti” posebno se ističe „da je konstatovano da je uveden svojevrstan presedan i primer pozitivne prakse u implementaciji evropskih standarda koji imaju dvojaki cilj: vladavinu prava i zaštitu osnovnog ljudskog prava na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i zakonito zapošljavanje“.

Najavljujući uskoro nove konkurse za zapošljavanje u Kliničkom centru na čijem je čelu, direktor KC Niš kaže da su prilikom odlučivanja o izboru lekara opšte prakse, ginekologa, anesteziologa i radiologa, bile formirane stručne komisije za svaku medicinsku oblast za koju su traženi novi stručnjaci.

– Komisije su odlučivale autonomno, bez ikakvih i ičijih pritisaka. Kandidati su imali zadatak da reše test, pismeno ili kroz razgovor. Izjasnili su se, mada su skoro svi rekli da su iznenađeni što će na taj način biti provereno njihovo znanje, da žele pismeno da rade i posle toga niko od njih, mada znam da nisu svi bili zadovoljni, nije imao nikakve primedbe – kaže dr Radovanović.

I još jedna zanimljivost, u vezi sa ovim konkursom. Odmah posle raspisivanja, direktor Radovanović javno se obratio prijateljima, kolegama, partijskim drugovima, rodbini i poznanicima „da ga ne zovu i ne urgiraju, tj. da ne traže veze i protekciju za svoje kandidate”.-

Prezime nije ni preporuka ni prepreka

Jedan od novoprimljenih lekara u KC Niš preziva se Radovanović, kao i direktor Kliničkog centra. Utvrđeno je i saopšteno da nisu ni u kakvom srodstvu, a svima koji su zainteresovani za zaposlenje u niškom Kliničkom centru prof. dr Zoran Radovanović poručio je da „to što se neko preziva kao on, ne znači da ne sme da se javlja na buduće konkurse u KC Niš”.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.