Đorđevića avlija: Koze i krave -  sir i kajmak

Izvor: JuznaSrbija.info, 04.Maj.2016, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđevića avlija: Koze i krave - sir i kajmak

Organska proizvodnja tradicionalnog kozjeg i kravljeg sira, kajmaka i ostalih mlečnih prerađevina tradicija je koju neguje već šesta generacija porodice Đorđević iz Donje Draguše.

Tradiciju bavljenja stočarstvom nastavio je i Miloš Đorđević koji, iako živi u Beogradu, ljubav prema selu i kraju iz kojeg potiče nikada nije zapostavio.

-Naša familija ovde se naselila 1882. godine. Došli su sa druge strane Kopaonika, kosovske strane. Moj pradeda Đenasije >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << Đorđević došao je ovde kao mali, sa četiri godine, kaže Miloš Đorđević, koji sve slobodno vreme koristi da dođe na selo, iako je oko 250 kilometara udaljeno od srpske prestonice.

Đorđevići na farmi trenutno imaju dvadesetak jarića i 12 koza rase Francuska alpina. U budućnosti planiraju da taj broj povećaju na 30 do 40 koza.

U ovom kraju, iako postoje idealni uslovi za bavljenje kozarstvom, malo je onih koji su se odlučili za to. Đorđevići su prepoznali ove potencijale i maksimalno su ih iskoristili.

-Nenaseljen je kraj. Svuda okolo su pašnjaci i zdrava trava, a koze su većim delom tokom godine na ispaši, ističe Miloš.

Ovde kažu ima preko 50 vrsta lekovitog bilja i najkvalitetnijih trava pa samim tim ovo mleko je duplo zdravije.

Kada je Miloš zbog poslovnih obaveza u Beogradu o farmi brine njegov stric Božidar sa porodicom. Pored koza Đorđevići gaje i krupnu stoku. Trenutno imaju dve krave i dva teleta a broj krupne stoke takođe nameravaju da povećaju do nekih sedam grla.

– Ono što ovu farmu koza čini zanimljivijom je i to što ovde svaka koza ima svoje ime –Jarac je Dojčilo, koze su Belka, Sovka, Srna, Beli Repić…Zanimljiva imena dobila su i telad, dve bliznjakinje zovu se Ljubica i Gorica.

– Volim selo i tamo me vuku moji koreni. Imam želju da naše domaćinstvo nastavi tradiciju, da ovo ne ostane pusto kao ostale kuće u okruženju gde su mladi otišli a kuće ostale prazne, poručio je na kraju Miloš Đorđević.

Porodično gazdinstvo Đorđevića  nalazi se u selu Donja Draguša u opštini Blace. Smešteno je  u kotlini između tri planine: Jastrepca, Radana i Kopaonika, na 366 m/nv. Gazdinstvo Đorđević postoji na ovom mestu od 1878. godine. Već 6. generacija  bavi se organskom proizvodnjom tradicionalnog kozjeg i kravljeg sira, kajmaka i svih ostalih mlečnih prerađevina. U  daljoj okolini nema zagađivača i za ishranu  krava i koza  koristi se samo prirodna hrana i čista voda sa Jastrebačkih izvora. Stada uživaju na ispaši većim delom godine i tom prilikom konzumiraju više od 50 vrsta lekovitog bilja i najkvalitetnijih trava.

Topličke vesti

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.