Danas je Mala Gospojina - Rođenje Presvete Bogorodice

Izvor: KMnovine.com, 21.Sep.2014, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Mala Gospojina - Rođenje Presvete Bogorodice

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave dan kada je na svet došla, rodila se, Presveta Bogorodica, praznik poznat i kao Mala Gospojina.
...
 
 
Roždestvo Presvete Bogorodice-Mala Gospojina

Sveta Deva Marija rodi se od starih roditelja svojih, Joakima i Ane. Otac joj beše iz plemena Davidova, a mater od roda Aronova. I tako ona beše po ocu od roda carska, a po majci od roda arhijerejska, i time već predobražavaše >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Onoga, koji će se iz nje roditi, kao Cara i Prvosveštenika. Njeni roditelji behu već ostareli, a nemahu dece. I zato behu postidni pred ljudima i skrušeni pred Bogom. I u skrušenosti svojoj moljahu se Bogu s plačem, da obraduje starost njihovu darovanjem jednoga čeda, kao što je nekad obradovao starca Avrama i staricu Saru darovavši im sina Isaka. I Bog svemogući i svevideći obradova ih radošću, koja je prevazilazila daleko sva njihova očekivanja i sve najlepše snove. Jer im darova ne samo ćerku no i Bogomajku; ozari ih ne samo radošću vremenom nego i večnom. Dade im Bog samo jednu ćerku, koja im docnije rodi samo jednog unuka, – ali kakvu ćerku i kakvog unuka! Blagodatna Marija, blagoslovena među ženama, hram Duha Svetoga. oltar Boga Živoga, trapeza hleba nebesnoga, kivot svetinje Božje, drvo najslađega ploda, slava roda ljudskog, pohvala roda ženskog, istočnik devstva i čistote – to beše Bogom darovana ćerka Joakima i Ane. Rođena u Nazaretu, a posle 3 godine odvedena u hram Jerusalimski, odakle se vratila opet u Nazaret, da uskoro čuje blagovest sv. arhangela Gavrila o rođenju Sina Božjeg, Spasitelja sveta, iz njenoga prečistoga i devičanskoga tela.



Narodni običaji
 
Od praznika Male Gospojine počinjale su jesenje svadbe. U privrednom životu, Mala Gospojina je označavala vreme kada se počinjalo sa oranjem i setvom ozimnih useva. Na Malu Gospojinu u mnogim našim naseljima održavaju se sabori, zavetine, proslave, molitve i litije. Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju Krsnu slavu.

Najveći vašari u Srbiji su u Negotinu i Šapcu, s tim što vašar u Negotinu ima vrlo dugu tradiciju. Preko 150. godina neprekidno, praznuje se Mala Gospojina, velelepnim narodnim saborom. Tu porodice dolaze i nekoliko dana ranije zbog čega je poznat običaj "zauzimanje mesta". Mnogi brakovi su ugovoreni u ovoj najvećoj privremenoj i pokretnoj varoši u Srbiji. 



Pripremile: KM Novine

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas je Mala Gospojina

Izvor: RTS, 21.Sep.2014

Srpska pravoslavna crkva obeležava Rođenje presvete Bogorodice, praznik koji se naziva i Mala Gospojina. ..Srpska pravoslavna crkva slavi Rođenje Presvete Bogorodice. Praznik je u narodu poznat kao Mala Gospojina i ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obeleženih crvenim slovom...Roditelji...

Nastavak na RTS...

Danas je Mala Gospojina: Vedar dan obećava sunčanu jesen i zimu!

Izvor: Press, 21.Sep.2014

Srpska pravoslavna crkva obeležava 21. septembra rođenje presvete Bogorodice, praznik koji se naziva i Mala Gospojina. Ovaj dan ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obeleženih crvenim slovom. . Dar boga starima...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.