Bulatović: Svi potrošači struje imaju isti status

Izvor: JuznaSrbija.info, 09.Avg.2014, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bulatović: Svi potrošači struje imaju isti status

Svi potrošači struje imaju isti status, prava i obaveze i to ne sagledavamo prema nacionalnoj pripadnosti, rekao je direktor Privrednog društva za distribuciju električne energije "Jugoistok" Darko Bulatović.

Bulatović je rekao da ga "pogađa kada se kaže da samo Albanci na jugu Srbije ne plaćaju struju, jer struju kradu i ne plaćaju pripadnici svih nacionalnosti."

Po obilasku opština Bujanovac i Preševo gde su problemi u pogledu naplate i gubitaka >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << najizraženiji, Bulatović je rekao da se zbog toga najmanji procenat naplate i najveći gubitak beleži upravo na području Elektrodistribucije Vranje, kojoj te opštine pripadaju.

"Procenat naplate u tim opštinama je 90 odsto, ali je gubitak 50 odsto, dok je na celom vranjskom distributivnom području gubitak 22 odsto", rekao je direktor "Jugoistoka", privrednog društva u čijem sastavu je šest elektrodistributivnih područja od Kladova do Preševa.

Prema njegovim rečima, dug prema "EPS Snabdevanju" i "Jugoistoku" u Bujanovcu i Preševu je oko dve milijarde dinara, ali posle EDB Vranja najveća dugovanja i gubici beleže se u Nišu.

Gubitak na niškom području je 20 odsto, a niško distributivno područje u ukupnim dugovanjima, računajući ona prema "EPS Snabdevanju" ili prema "Jugoistoku" iz ranijeg perioda, učestvuje sa oko 40 odsto.

Ukupan dug za struju prema "EPS Snabdevanju" od jula prošle godine iznosi 2,5 milijardi dinara, poslednja opomena stigla je na adresu oko 12.000 dužnika, a 94 odsto od toga je realizovano, što znači da su potrošači ili isključeni ili platili svoja dugovanja.

"Jugoistok" je za bespravno priključenje na mrežu podneo oko 1.000 krivičnih prijava i kontroliše svakodnevno da li se neko, kome je ukinuto snabdevanje, ponovo bespravno priključio na mrežu, kaže Bulatović.

Osim duga prema "EPS Snabdevanju", potrošači duguju "Jugoistoku" za period do 1. jula 2013. godine još oko 20 milijardi dinara, a sa dugom Rudarsko-topioničarskog basena Bor taj dug se uvećava za još pet milijardi.

Govoreći o naplati računa, on je rekao da ona u Nišu od početka godine iznosi 95 odsto, od jula prošle godine do danas je 89 odsto, dok je u julu ove godine taj procenat skočio na 120 odsto.

Bulatović napominje da je trend smanjenja visine duga i gubitaka pozitivan na celom području "Jugoistoka", privrednog društva u čijem sastavu je šest elektrodistributivnih područja od Kladova do Preševa i koje poslednjih meseci beleži najbolje rezultate na nivou Elektroprivrede Srbije po naplati i smanjenju gubitaka.

U julu ove godine procenat naplate, na nivou "Jugoistoka", iznosio je 118 procenata, od početka ove godine on je 99 odsto, a od 1. jula prošle godine je 90 odsto, naveo je Bulatović.

On navodi da su za pet meseci ove godine na celom području gubici smanjeni za 0,44 odsto i da će godišnji plan od 1,04 odsto biti ispunjen. Gubici na području "Jugoistoka" prošle godine bili su 18,07 odsto.

Bulatović posebno ukazuje da postignuti rezultati poslednjih meseci i pozitivan trend koji je ostvaren ne znači da treba da se sada stane, već da se radom postigne još bolji rezultat.

Ukoliko neko ne može da plati svoju potrošnju, on najpre mora da smanji utrošak struje, a ukoliko je i ta mera iscrpljena, onda je reč o socijaloj katogoriji potrošača, napominje Bulatović.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.