STOP NEZNANJU Neuka Karleuša vodi rat protiv vakcinacije

Izvor: Blic, 31.Jan.2015, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STOP NEZNANJU Neuka Karleuša vodi rat protiv vakcinacije

Pevačica Jelena Karleuša već danima na svojim tviter i fejsbuk profilima poziva roditelje da ne vakcinišu decu, iznoseći neistinite i neproverene informacije.

“Za neupućene, MMR vakcina je prevencija od po život bezopasnih bolesti”, jedan je od njenih tvitova. Ona je otišla i korak dalje u uzbunjivanju i širenju panike, pa barata sa paušalnim ciframa o kojima nije pozvana da govori, jer nema medicinsko obrazovanje: “Nažalost, tek će se tražiti odgovorni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za zločin nad stotinama hiljada uništenih života zbog nebitne vakcine.”

Stručnjaci objašnjavaju da stavove poput Karleušinih uglavnom ispoljavaju i u njih veruju osobe nižeg obrazovanja. S druge strane, pevačica juče nije želela da komentariše za “Blic” zbog čega javno iznosi ove tvrdnje.

Propaganda

Stručnjaci ipak upozoravaju da postoji velika zabluda koja se smelo propagira putem društvenih mreža da je dobro da dete dođe u kontakt sa virusom ili bakterijom i da će tako najbolje da stekne imunitet, te da je bolje to nego da primi vakcinu.

- Preterano oslanjanje na društvene mreže vodi ka velikom broju netačnih informacija, ka zamagljenom i netačnom stavu - ističe epidemiolog dr Predrag Kon.

Istraživanje

On kaže da je jedno ispitivanje pokazalo da je na jasno postavljeno pitanje da li bi na društvenim mrežama tražili odgovor u vezi sa imunizacijom svoje dece 93 odsto roditelja odgovorilo potvrdno, njih 68 odsto i dalje je smatralo da su doktori najpouzdaniji, dok bi 48 odsto njih odgovor tražilo samo na internetu.

- Isto to istraživanje pokazalo je da internetu najmanje veruju oni koji imaju viši nivo obrazovanja i ljudi starosne dobi iznad 65 godina - kaže dr Kon.

On smatra da lekari koji se bave preventivom prilično inertno reaguju na ovu pojavu i da na sajtovima ili društvenim mrežama danas dominiraju poruke protiv vakcina.

- Antivakcinalni pokret potpuno je nestao u nekom periodu kada su vakcine pokazivale svoje delovanje i ponovo se pojavio sa pojavom MMR vakcine i objavom članka u jednom časopisu da je ta vakcina povezana sa autizmom. Istraživanja koja su naknadno urađena nisu mogla da potvrde ovu tezu, ali uticaj tog članka još traje - naglašava Kon.

Zabrinutost

Prof. dr Branislav Tiodorović kaže da je po pitanju obuhvaćenosti MMR vakcine trenutno Srbija na zabrinjavajućem nivou, jer je svega 75 odsto dece obuhvaćeno ovim cepivom.

- To je i razlog zašto imamo epidemiju malih boginja. To nije opasna bolest, ali njene komplikacije mogu izazvati upalu pluća ili meningitis, a mogu biti dovesti i do fatalnog ishoda. Na ovaj način ugrožava se i kolektivni imunitet, što za posledicu može da ima vraćanje davno iskorenjenih i opasnih bolesti kao što su dečja paraliza, difterija ili velike boginje - ističe Tiodorović.

Šta se desi u policiji kad prijavljujete JK

Kontaktirala sam s Jelenom Karleušom 29. januara zbog izjave Dare Bubamare da je njen pas lepši od JK. Jelena me je prvo pozvala, pa mi je usmeno pretila i vređala me, a onda je odgovorila na moju poruku u kojoj je molim za komentar. Našu prepisku je okačila na društvene mreže, objavivši pritom moj privatni broj telefona. Usledilo je zvanje njenih fanova, ali i slanje poruka vrlo neprimerenog sadržaja.

Pošto sam se osetila ugroženom, kontaktirala sam s policijom. Ljubazna službenica koja se javila na telefon mi je rekla pošto je saslušala moj problem: „Konsultovala sam se sa kolegom. Morate da se lično obratite Osmom odeljenju, to je ulaz iz Porečke, i da podnesete prijavu.“

U redu, nema problema, obratiću se. Predusretljiva devojka na portirnici me je saslušala, okrenula jedan lokal, klimnula glavom i rekla mi: „Ostavite mi vašu ličnu kartu. Popnite se na drugi sprat, uđite u sobu 43 i tamo će vas dočekati kolege.“

U prostoriji sam zatekla tri gospodina. Iznela sam svoj problem.

- Ne znam šta da ti kažem. Ti znaš ko je ona, čija je ona. Ovde se sve zna - rekao mi je inspektor.

U tom trenutku se u razgovor uključio drugi gospodin koji je sedeo nedaleko od mene.

- Ti možeš da podneseš prijavu protiv N. N. lica. Napiši nepoznato lice Jelena mi je objavila broj na Fejsbuku - “posavetovao“ me je sa podsmehom.

- Čekajte, vi meni kažete da ne možete ništa da uradite i da ja pravo idem u Tužilaštvo?

- Pa, da.

- Ništa, hvala vama, nisam htela da vas preskočim, ali mi niste pomogli - rekla sam im.

Moj boravak u policiji trajao je manje od dvadeset minuta. U Prvom osnovnom sudu sam podnela krivičnu prijavu protiv Jelena Karleuše. Verujem da oni ne znaju i ne zanima ih “ko je ona i čija je“.

Piše: Dragana Ivanović, novinarka „Blica“
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.