NESTAŠICA Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici kuburi s lekovima

Izvor: Blic, 01.Feb.2015, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NESTAŠICA Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici kuburi s lekovima

Najveći problem Zdrastvenog centra u Kosovskoj Mitrovici je loša snabdevenost lekovima prouzrokovana pojačanom kontrolom uvoza lekova i sanitetskog materijala na prelazu Jarinje između severa Kosova i centralne Srbije.

Pacijenti su zabrinuti, a lekari upozoravaju da bi to bi moglo da dovede do zastoja u radu Zdrastvenog centra ako problem nestašice lokova bude izražen tokom goidine.

Zamenik direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zdravstvenog centra Zlatan Elek izjavio je da je najveći problem ove ustanove snabdevanje lekovima, objašnjavajući da se lekovi koji se uvoze preko prelaza Jarinje zadržavaju.

On podseća i da se na lekove koji su uvezeni iz inostranstva plaća carina od 10 do 27 odsto ističući da Zdrastveni centar u Kosovskoj Mitrovici pruža više od 90 odsto stacionarnih zdrastvenih usluga.

Problem sa nestašicom lekova, po rečima Eleka prevazilazi se, bar za sada, na različite načine.

- Ako se nestašice nastave u 2015. godini onda će sigurno doći i do zastoja u radu - objašnjava Elek.

Načelnik dečjeg odeljenja Zoran Savić potvrdio je da su uslovi na ovom odeljenju mitrovičke bolnice apsolutno zadovoljavajući ali da je u posednje vreme jedini izuzetak loša snabdevenost lekovima.

- Nije to problem samo dečijeg odeljenja to je problem čitavog Zdrastvenog centra, lekovi se zadržavaju na carini, neke lekove jednostavno nemamo ali snalazimo se zahvaljući ljudima iz Kosovske Mitrovice i pojedinim apotekama koje nam izlaze u susret i kada tražimo lekove koji nedostaju istog momenta nam donesu - istakao je Savić.

Jadranka Vukmirović iz Graca, koja je završila u bolnici jer je njeno novorodjenče dobilo visoku temperaturu, kaže da je normalno da su pacijenti i roditelji uplašeni zbog ovog problema.

Zbog povremenog manjka lekova zabrinuta je i Sanja Kračković iz Leposavića koja je pre nego što je primljena u bolnicu pitala da li je potrebno da nešto od lekova kupi i dobavi.

-  Pitali smo osoblje odmah da li je potrebno nešto od lekova da se nabavi, rekli su da ne, da trenutno ima tako da moje dete trenutno prima terapiju sa odeljenja - navela je Kračkovićeva.

Kompanijama koje se bave uvozom lekova i medicinskih aparata na sever Kosova ostavljen je rok do 31. maja da regulišu kosovsku licencu u suprotnom taj posao im neće biti omogućen.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bolnici u Kosovskoj Mitrovici nedostaju lekovi

Izvor: RTS, 01.Feb.2015

Najveći problem Zdrastvenog centra u Kosovskoj Mitrovici je loša snabdevenost lekovima koja je prouzrokovana pojačanom kontrolom uvoza lekova i sanitetskog materijala na prelazu Jarinje. . Pacijenti su zabrinuti zbog tog...

Nastavak na RTS...

Bolnica u Kos. Mitrovici kuburi sa lekovima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2015

Najveći problem Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici je loša snabdevenost lekovima koja je prouzrokovana pojačanom kontrolom uvoza lekova i sanitetskog materijala na prelazu Jarinje između severa Kosova i centralne Srbije...Pacijenti su zabrinuti zbog tog problema, a lekari upozoravaju da ako...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.