Žene umetnici manje popularne od muškaraca?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2015, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene umetnici manje popularne od muškaraca?

Dela japanske umetnice Jajoji Kusama videlo je više od dva miliona ljudi, međutim istraživanja pokazuju da su žene umetnici manje popularne od muškaraca, odnosno da su ređe izabrane za samostalne izložbe u američkim galerijama.

Prema muzejskom istraživanju u 2014. godini najpopularnija umetnica na svetu je upravo Kusama, a istraživanja u poslednjih šest godina pokazuju da su muškarci bili autori u 73 posto postavki, piše Gardijan.

U izveštaju magazina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Art Newespaper se navodi da su Endi Vorhol, Elsvort Keli i Džasper Džons imali po sedam izložbi svaki u tom periodu, dok je umetnica sa najviše izložbi bila Kara Valker koja ih je imala četiri.

Međutim, kao što uspeh Kusamaje pokazuje, publika nije protiv žena koje se bave umetnošću.

Druga najpopularnija samostalna izložba u periodu od šest godina je retrospektiva Marine Abramović u MoMA muzeju u Njujorku. U proseku 7.120 posetilaca dnevno je posetilo taj muzej da bi videlo poznatu umetnicu kako sedi nepomično u galeriji.

Nju je prestigao samo vajar Ričard Sera čije je monumentalne skulpture 2007. godine, takođe u MoMA muzeju, dnevno videlo 8.585 posetilaca.

Prkoseći konvencionalnom mišljenju da samo velika imena privlače posetioce, švajcarska umetnica Pipiloti Rist našla se na četvrtom mestu među najpopularnijim autorima u proteklih šest godina.

Njena instalacija u MoMA muzeju privukla je 6.186 posetilaca dnevno. Inače poznati njujorški muzej je u tih šest godina bio domaćin 17 od 20 najpopularnijih izložbi.

Magazin Art Newpaper objavio je da su muškarcima sedam puta veće šanse da dobiju priliku za samostalno izlaganje, a na osnovu tih istraživanja uspeh Kusame u 2014. je još veći, navodi Gardijan.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.