Zaharova: Obamin poziv neumestan

Izvor: Vostok.rs, 26.Maj.2016, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharova: Obamin poziv neumestan

Pozivi američkog predsednika Baraka Obame Rusiji o potrebi da pokaže interes za smanjenje nuklearnog potencijala su neumesni, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Obame u intervjuu japanskim medijima o nadi da će Moskva pokazati interes da oslabi nuklearni potencijal, Zaharova je rekla da nema posebnog komentara, već da je Obamina primedba neumesna.

„Rusija je jedan od najodgovornijih učesnika procesa razoružanja. Odgovorno se odnosi prema svojim obavezama kao zemlja koja ima nuklearno naoružanje“, naglasila je Zaharova.

Zaharova je pozvala američku stranu da im svoju zabrinutost, ukoliko ona postoji, prenese za to predviđenim kanalima.

Izručenje Savčenkove nema veze sa Minskim sporazumom

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je „mitom“ izjave da se izručenje ukrajinskog pilota Nadežde Savčenko, koja je u Rusiji osuđena za ubistvo ruskih novinara, navodno dogodilo u skladu sa Minskim dogovorom.

„Jedan veliki mit koji se iz nekog razloga gaji je da je slučaj Nadežde Savčenko i odgovarajuća razmena državljanke Ukrajine i državljana Ruske Federacije ili u skladu sa Minskim sporazumom ili predstavlja neki deo njegovog sprovođenja“, izjavila je Zaharova.

„To je mit, i nije istina. Ovaj sporazum nije povezan sa slučajem Nadežde Savčenko. Rekla bih to drugačije — slučaj Nadežde Savčenko nije povezan sa Minskim sporazumom“, dodala je ona.

Prema njenim rečima, za realizaciju Minskog sporazuma potreban je direktan dijalog Kijeva i Donbasa sa posredovanjem onih država koje su preuzele na sebe odgovarajuće obaveze.

Putin je u sredu potpisao dekret o pomilovanju ukrajinskog pilota Nadežde Savčenko i ona je istog dana isporučena u Kijev.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.