Večernje novosti: Imovina bivše SFRJ na međunarodnom tenderu

Izvor: RTS, 24.Okt.2016, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večernje novosti: Imovina bivše SFRJ na međunarodnom tenderu

Prodaja diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ koja se nalazi u Tokiju, Bonu, Bernu i Njujorku, uključujući i šestosobni apartman na Menhetnu, biće na međunarodnom tenderu, pišu "Večernje novosti".
Dodaje se da je reč o dogovoru pet država naslednica bivše Jugoslavije - Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Slovenije koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postignut na sastanku u Kranju u Sloveniji.

"Imovina je vredna oko 42 miliona dolara, ali pet zemalja je mišljenja da bi se imovina mogla prodati i po većoj ceni, jer je ova kojom se barata utvrđena pre deset godina", piše list.
Prema dogovorenoj proceduri, međunarodni tenderi će biti objavljeni u poznatim svetskim listovima Vašington postu i Ekonomistu.
Srbiji bi trebalo da pripadne skoro dve petine sume koja se dobije prodajom, a BiH očekuje da joj pripadne 15 odsto od ukupne vrednosti objekata.
Po sporazumu o sukcesiji, Srbija od prodaje ovih nekretnina treba da dobije 39,5 odsto dobijenog novca.
Stan na Petoj aveniji u Njujorku, koji je zaključan još od 1992. i propada, mesečno je Srbiju koštao 14.000 dolara, a ukupno do sada 2,7 miliona dolara.
Naredni sastanak oko prodaje nekretnina biće održan u martu 2017. godine u Beogradu.
Od 123 nekretnine, u procesu sukcesije do sada su podeljena 72 objekta, a ostalo je još 51. Većinu neraspodeljenih objekata koristi Srbija, ili ih održava, podsećaju Novosti.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.