(VIDEO) NAJBRŽI NA SVETU: Japanski supervoz jurio 603 km na sat i potukao sopstveni rekord

Izvor: Kurir, 21.Apr.2015, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) NAJBRŽI NA SVETU: Japanski supervoz jurio 603 km na sat i potukao sopstveni rekord

Maglevu je bilo potreno manje od dva kilometra da premaši brzinu od 600 km na sat i potuče svoj prethodni rekord od 581 kilometar na sat

TOKIJO - Najbrži putnički voz na svetu - japanski maglev - oborio je sopstveni rekord, javlja agencija AP.

Operator na centrali japanskih železniča rekao je da je voz prilikom testiranja, dostigao brzinu od 603 kilometara na sat čime je nadmašio sopstveni rekord od 581 >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kilometar na sat iz 2003. godine.

Japanese Maglev train sets world speed record again, hits 375 mph http://t.co/nzol7FBv5X pic.twitter.com/A6kUNg5MVx

Vozu je bilo potrebno nešto manje od dva kilometra da premaši brzinu od 600 km/h.

Voz maglev je dobio naziv od reči magnetna levitacija i radi se o posebnoj vrsti brzog voza koji poznat po tome što praktično lebdi iznad šina, tako da ne postoji sila trenja između šina i voza.

Japanski brzi vozovi su među najnaprednijim na svetu i dnevno beleže na stotine polazaka sa minimalnim zakašnjenjem. Pruga za testiranje maglev vozova, koja se nalazi u blizini planine Fudži na oko 80 kilometara od Tokija, razvija tehnologiju koja će se koristiti na planiranoj vezi između Tokija i Osake.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.