Izvor: Nezavisne Novine, 24.Okt.2016, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrla Japanka koja je osvojila Everest i sedam vrhova svijeta

TOKIO - Japanka Junko Tabei, prva žena koja je osvojila Mont Everest i sedam najviših vrhova svijeta, umrla je u 77 godini od raka, javile su agencije.

Tabei je umrla u bolnici, a bila je članica Japanske ženske ekspedicije na Everest 1975, kada je osvojila taj vrh visok 8850 metara.

U intervjuu Japan Tajmsu, ona je 2012. godine govorila je o ženskom alpinizmu.

"Sedamdesetih godina u Japanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << se generalno smatralo da su muškarci stvoreni za podvige, a žene treba da ostanu u kući", rekla je Tabei, koja je tada krenula u ekspediciju i ostavila trogodišnju kćerku sa suprugom i rodbinom.

Drugi rekord je ostvarila 1992. godine, kada je postala prva žena koja je osvojila najviše vrhove svih sedam kontinenata, nakon čega se uključila u kampanju za bolju ekološku zaštitu planina.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.