Troškovi organizacije OI u Tokiju mogu da premaše 30 milijardi dolara

Izvor: RTS, 29.Sep.2016, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Troškovi organizacije OI u Tokiju mogu da premaše 30 milijardi dolara

Ekspertska komisija upozorila je danas da ukupni troškovi organizacije Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine mogu da premaše 30 milijardi dolara ako se ne preduzmu drastične mere smanjenja troškova.

Komisiju je osnovala novoizabrana guvernerka Tokija Juriko Koke kao deo širih reformi, pošto je izrazila zabrinutost u vezi sve većih nezvaničnih procena troškova.
Do sada je ta komisija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pregledala tri od sedam postojećih objekata koje Tokio planira ponovo da izgradi i predložila da se iskoriste postojeće lokacije pre nego novi objekti.
Procenjeni troškovi od 30 milijardi dolara su četiri puta veći od procenjenih u vreme kada je Tokio dobio organizaciju Olimpijskih igara, 2013. godine.
Organizatori se nisu oglasili, a predsednik Organizacionog odbora Joširo Mori rekao je prošlog jula da bi ukupni troškovi mogli da premaše 20 milijardi dolara, što je skoro duplo više od procenjenih troškova iz 2014. godine.
U izveštaju se, između ostalog, predlaže da se takmičenja u veslanju i kanuu pomere iz Tokija i da se renoviraju postojeći objekti za dva sporta. Pripreme za Igre su pogođene serijom skandala, uključujući troškove i dizajn novog nacionalnog stadiona i navode o korupciji u procesu kandidature.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.