Topao pozdrav, ali sa upozorenjem

Izvor: B92, 24.Maj.2015, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topao pozdrav, ali sa upozorenjem

Kineski predsednik Si Đinping toplo je pozdravio veliku japansku delegaciju koja je u poseti njegovoj zemlji, prenosi list „Čajna dejli“.

Međutim, Si Đinping je upozorio da se ne pokušava sa prekrajanjem ratne istorije

Delegacija od oko 3.000 ljudi koju predvodi Tošihiro Nikai, visoki zvaničnik japanske vladajuće Liberalnodemokratske, predstavlja najveću misiju između dve zemlje od kada su im zahladneli odnosi u septembru 2012. godine oko spornih ostrva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Odnosi između Kine i Japana su zategnuti zbog teritorijalnog spora oko nenaseljenih ostrva Senkaku, kako ih nazivaju Japanci, ili Diaoju po Kinezima.

Si je govorio juče na ceremoniji organizovanoj u zgradi parlamenta u Pekingu.

"Kina pridaje veliki značaj odnosima sa Japanom i želela bi da radi zajedno sa japanskom stranom da unapredi dobrosusedske odnose i saradnju, na osnovu četiri politička dokumenta između dve strane", rekao je kineski predsednik na ceremoniji.

Japanska delegacija stigla je u Peking u petak i uključuje šefove lokalnih vlada, i velikih kompanija a smatra se najnovijim znakom otopljavanja odnosa između Kine i Japana, pogođenih teritorijalnim sporovima i sporovima oko istorijskih pitanja.

Si je rekao da ova godina označava 70. godišnjicu kraja Drugog svetskog rata, i da žrtve tog rata, među kojima je i Kina, nikad neće prihvatiti reči i dela japanske strane kojima se iskrivljava istorija. Kina i druge azijske zemlje zameraju Japanu da želi da zataška svoju militarističku prošlost.

Tošihiro Nikai, vođa japanske delegacije, istakao je značaj širenja uzajamnog razumevanja među mladim generacijama dve zemlje, i rekao da će raditi zajedno sa kineskom stranom na razvoju njihovih odnosa.

Od septembru 2012. kada je Kina položila prava nad spornim Diaoju ostrvima turizam između dve zemlje je osetno opao.

Broj kineskih turista u Japanu je 2013. pao za 6,5 odsto na godišnjem nivou, na 1,83 miliona ljudi. Taj broj je nedavno opet porastao, tako da je prošle godine preko 2,4 miliona kineskih turista posetilo Japan, prenosi Čajna dejli.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.