Takata koštala Hondu opoziva još 5,7 miliona vozila

Izvor: B92, 07.Feb.2016, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Takata koštala Hondu opoziva još 5,7 miliona vozila

Japanski proizvođač saopštio je da će pozvati na vanredni servis 5,7 miliona vlasnika automobila širom sveta u okviru poslednjeg kruga povlačenja svojih četvorotočkaša zbog problema s vazdušnim jastucima kompanije Takata.

Od ukupnog broja vozila, 440.000 će biti povučeno u Japanu, a još 2,2 miliona u SAD-u, najavljeno je iz kompanije ranije ove nedelje, prenosi agencija AP. Portparolka Honde, Juka Abe, nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekla iz kojih će zemalja biti povučen ostatak automobila, navodeći da su u toku pregovori s nadležnim telima u svakoj zemlji.

Takatini vazdušni jastuci prilikom naduvavanja mogu da eksplodiraju, ispaljujući metalne krhotine u unutrašnjost automobila. Kako navodi AP, najmanje 11 ljudi u svetu je taj problem koštao života, dok je bar 139 povređeno.

Zbog ovog problema, samo u SAD opozvano je oko 24 miliona vozila, što je najveća takva akcija do sada, a više miliona je povučeno širom sveta. U Japanu je Honda povukla 13 modela proizvedenih između 2005. i 2014. godine, uključujući i popularni Fit (kod nas poznat kao Jazz), dodaje američka agencija.

Izvor: B92, Tanjug

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.