Tajvan i Kina na putanji najjačeg tajfuna ove godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Avg.2015, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajvan i Kina na putanji najjačeg tajfuna ove godine

Moćni tajfun "Saudelor" protutnjao je malim ostrvom Sajpan u Tihom okeanu, u sklopu američke prekomorske teritorije, a zatim nastavio da se kreće Pacifikom, preteći Tajvanu, Kini i nekim japanskim ostrvima, objavili su danas američki mediji.

Pošto je poharao Sajpan, "Saudelor" je u ponedeljak iznad Pacifika ojačao u dosad najjači tajfun u svetu ove godine, ekvivalentan uraganu najveće, pete kategorije, praćen >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vetrom brzine od čak 290 kilometara na sat, preneo je sajt "Ju-Es-Ej tudej".

Do juče naveče je, međutim, "Saudelor" oslabio na super tajfun, sa vetrom brzine od 210 kilometara na sat, uz povremene udare od 260 kilometara na sat, što je jednako uraganu četvrte kategorije, saopštio je američki Centar za praćenje tajfuna, sa sedištem na Havajima.

Tajfun je trenutno na putu prema Tajvanu, Kini i nekim od južnih japanskih ostrva, iako se očekuje da će, dok stigne do kopna, dodatno oslabiti, naveo je Centar.

"Prisutna je sve veća zabrinutost da bi tajfun ''Saudelor'' mogao da stigne na Tajvan i japanski arhipelag Rjukju već u četvrtak veče ili u petak, dok bi istočna Kina mogla da bude na udaru tokom vikenda i početkom sledeće nedelje", upozorio je meteorolog "Akju Vedera" Erik Lajster.

Najnovije prognoze Centra za praćenje tajfuna pokazuju da bi "Saudelor" mogao da pogodi Tajvan u petak, uz vetar brzine 230 kilometara na sat, što je jednako uraganu kategorije četiri.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.