Tai ervejz ukida oko 5.000 radnih mesta, japanski Skajmark erlajns proglasio bankrot

Izvor: Blic, 29.Jan.2015, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tai ervejz ukida oko 5.000 radnih mesta, japanski Skajmark erlajns proglasio bankrot

Tajlandska aviokompanija "Tai ervejz" planira da ukine narednih godina oko 5.000 radnih mesta na dobrovoljnoj osnovi, što predstavlja oko 20 odsto njene radne snage, objavio je juče list "Bangkok post" pozivajući se na ministra za transport Pradžina Džuntonga. U međuvremenu, japanska niskotarifna aviokompanija Skajmark erlajns proglasila je bankrot.

Vojna hunta koja je na vlasti u Tajlandu odobrila je juče plan za reorganizaciju te državne kompanije, ali nije iznela detalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o planirano ukidanju radnih mesta.

"Tai ervejz planira da ukida oko 1.000 radnih mesta godišnje tokom pet narednih godina", izjavio je danas Rojtersu jedan od direktora kompanije, koji je želeo da ostane anoniman.

Džuntong je rekao da bi broj zaposlenih u toj aviokompaniji trebalo da bude sveden na oko 20.000, što je povezano za planiranim smanjenjem flote za 20 odsto.

Flota kompanije, koja je u septembru prošle godine brojala 104 aviona, trebalo bi postepeno da bude smanjena na oko 80 aviona tokom narednih pet godina, dodao je Džuntong.

"Tai ervejz" je juče objavio da želi do kraja jula tekuće godine da proda 22 aviona.

Portparol grupe je odbio da komentariše informaciju o smanjenju broja zaposlenih i flote.

BANKROT I KAZNA ZBOG OTKAZIVANJA NARUDŽBE "ERBASU"

Japanska niskotarifna aviokompanija Skajmark erlajns proglasila je bankrot, suočena s rastom troškova i uvećanim pritiskom dveju velikih nacionalnih kompanija, ANA i Japan Erlajns.

Ovaj japanski nezavisni avioprevoznik s niskim tarifama moraće da plati i visoku kaznu Erbasu, posle otkazivanja narudžbine u julu prošle godine, vredne oko dve milijarde dolara, za šest letilica visoke nosivosti, tipa A380, zbog čega je evropski proizvođač aviona podneo tužbu.

Prema prvim procenama, za tekuću poslovnu godinu koja se završava na kraju marta tekuće godine, kompanija će zabeležiti rekordan neto gubitak od 13,6 milijardi jena (101,7 miliona evra).

Skajmark, koji je osnovan 1998. i zapošljava više od 2.300 ljudi, godinama je predstavljao redak primer niskotarifne aviokompanije sposobne da posluje u Japanu van kontrole dva giganta u sektoru, ANA i Japan erlajnsa.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.