Sumorno je nebo nad Japanom

Izvor: B92, 28.Nov.2014, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sumorno je nebo nad Japanom

Vlasti u Japanu objavile su niz različitih ekonomskih podataka za treću najveću privredu sveta, pri čemu je inflacija pala na najniži nivo za godinu dana.

Inflacija u Japanu je u oktobru pala na 2,9 odsto na godišnjem nivou, što je u skladu sa prognozama analitičara, ali ispod septembarske inflacije od tri odsto i još je daleko od ciljane inflacije centralne banke Japana (BoJ) od dva odsto, pokazali su zvanični podaci, a prenosi agencija Frans pres.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Cene su, kako navodi statistika, uglavnom skočile zbog podizanja poreza na dodatu vrednost (PDV) sa pet na osam odsto od 1. aprila ove godine.

BoJ je prošlog meseca šokirala tržište kada je objavila da će povećati podsticajni program otkupa aktiva na oko 80.000 milijardi jena (676 milijardi dolara) godišnje, u sklopu nastojanja zvaničnog Tokija da prevaziđe deflaciju i pokrene rast privrede.

Današnji odvojeni podaci su, takođe, pokazali da je stopa nezaposlenosti u Japanu u oktobru pala na 3,5 sa septembarskih 3,6 odsto, dok je maloprodaja porasla za 1,4 odsto. Ipak, potrošnja domaćinstava smanjena je za četiri odsto na godišnjem nivou, što je sedmi uzastopni mesec pada potrošnje.

Najnoviji podaci su, takodje, pokazali da je industrijska proizvodnja u Japanu u oktobru porasla više od očekivanog, za 0,2 odsto na mesečnom nivou, što je drugi uzastopni mesec skoka proizvodnje zahvaljujući boljem izvozu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Usporio privredni rast Indije

Izvor: Capital.ba, 28.Nov.2014

NJU DELHI, Indijska privreda je u tri mjeseca zaključno sa septembrom porasla 5,3 odsto na godišnjem nivou, što je sporije u odnosu na prethodni kvartal, ali ipak iznad prognoziranog, pokazali su danas zvanični podaci u Nju Delhiju. Rezultat iz trećeg kvartala, koji je blago nadmašio očekivanja...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.