Izvor: Blic, 31.Avg.2016, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠKOTI, POMERITE SE Kako je Japan postao VISKI SUPERSILA

Pre nešto više od deset godina, Ičiro Akuto je jedva ubedio banku da mu odobri kredit za destileriju za proizvodnju viskija. Danas - i pored toga što radi u skromno opremljenom prostoru sa samo dva mala kotla za destilaciju viskija u gradiću Čičibu, 100 kilometara severozapadno od Tokija - Akutov "single malt" viski ubira samo pohvale od svetskih stručnjaka u ovoj oblasti.

Mnogi su spremni da daju stotine dolara - a u retkim slučajevima i mnogo više - za flašu "single >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << malt viskija" (oznaka singl malt označava da se proizvodi samo u jednoj destileriji, isključivo od ječmenog slada) iz najmanje destilerije u Japanu. Ove godine, Akuto je osvojio prvu nagradu u japanskoj "single malt single cask" kategoriji (svaka flaša dolazi iz istog bureta, umesto da se meša sa sastojcima različite buradi) na takmičenju "World Whiskies Awards" u organizaciji časopisa "Whisky Magazine".

Ova britanska publikacija redovno nagrađuje Akutovu firmu "Venture Whisky", čiji asortiman "single malt" viskija ozbiljo konkuriše većim i etabliranim japanskim proizvođačima "Suntory" i "Nikka".

Akutov deda, proizvođač sakea (pirinčanog vina), vodio je 300 godina staru porodičnu fabriku sakea kada je, po završetku Drugog svetskog rata, odlučio da zatraži dozvolu i za destilaciju viskija. Akutov otac nastavio da eksperimentiše sa proizvodnjom viskija, pri čemu je koristio dva kotla uvezena iz Škotske i prozvodio je oko 400 buradi viskija. Do 2000, kada se završila japanska "mehur ekonomija" a potrošnja sakea opala, porodica je bila prinuđena da proda fabriku. Ta prodaja je, međutim, označila početak Akutove uspešne karijere destilera, pošto je nepoželjne kotlove i burad starog viskija otkupio od novih vlasnika fabrike sakea.

Kompaniju "Venture Whisky" lansirao je 2008. i sledeće godine proizveo prvi brend - "Ichiro’s Vintage Single Malt 1988". Ostatak nasleđenih zaliha postao je deo serije "karata", pri čemu je svako burence imalo etiketu sa imenom određene karte za igranje.

Akutov viski bi se odmah rasprodao, pri čemu su ga zaljubljenici posredstvom interneta plaćali i desetine hiljada jena.

Akuto je ostvario veliki prodor prošle godine kada je boca njegovog viksija "1960 Karuizawa single malt" - napravljena od viskija spasenog iz porodične fabrike sakea - na aukciji u Hongkongu prodata za 118.500 dolara, što je rekord u japanskoj proizvodnji viskija. Flaša prodata na aukciji kuće "Bonams" bila je, doduše, jedistven slučaj, budući da ukupno postoji samo 41 flaša ovog viskija, ali nesporno je da upravo Akutov viski - koji košta od nekoliko hiljada jena do 100.000 jena i više - proizveden isključivo u destileriji u Čičibuu, ojačava status Japana kao viski supersile.

There's a lot of great new selections on our shelves! Like this Ichiro Single Malt Japanese Whiskey! pic.twitter.com/ZFJkauuJRY

Ječam uglavnom uvozi iz Norfolka, a manje količine iz Nemačke i Škotske.

Kompanija je prošle godine proizvela 90.000 boca, od kojih je polovina namenjena međunarodnom tržištu. Najveći kupci su Velika Britanija, Francuska i Tajvan. Takođe su počeli da izvoze u SAD.

Akuto ima ambiciozne planove, uključujući i povećanje godišnje prodaje za deset odsto i proširenje proizvodnog prostora. Međutim, kaže da nema nameru da prodaje svoje osobene viskije u supermarketima. Sve veći broj ljubitelja njegovog pića moraće da poručuju posredstvom interneta ili da kupuju neposredno od specijalizovanih prodavaca, uključujući i prodavnice za prodaju luksuzne robe.

- Naš viski je relativno skup i predviđeno je da se konzumira polako i sa uživanjem - kaže Akuto, čiji je sledeći veliki projekat izbacivanje na tržište deset godina starog viskija, koje bi trebalo da se poklopi sa olimpijskim igrama u Tokiju 2020.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.