SAD kontrolišu 5 zemalja zbog manipulacije valutom

Izvor: B92, 30.Apr.2016, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD kontrolišu 5 zemalja zbog manipulacije valutom

Američko ministarstvo finansija stavilo je Kinu, Japan, Nemačku, Južnu Koreju i Tajvan na monitoring listu.

Tom listom trebalo bi da se izvrši pritisak na druge zemlje da urade nešto po pitanju velikog trgovinskog disbalansa sa SAD.

Ova mera je navedena u izveštaju Kongresu SAD u kojem nijedna zemlja nije navedena kao manipulator valutom, mada ministarstvo finansija navodi da razvija nove instrumente kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi pažljivije pratilo postupke zemlja s kojima SAD ima veliki deficit u trgovini.

Prema kriterijumu koji je Kongres uspostavio prošle godine, ministarstvo finansija stavlja zemlje na monitoring listu koja treba pokrene dijalog s njihovim vladama, ali ne i ekonomske kazne. Ako, razgovori ne uspeju, te zemlje bi mogle biti suočene sa sankcijama.

Kongres je time pooštrio zakon iz 1988. koji nalaže ministarstvu finansija da proceni da li neki trgovinski partner SAD manipuliše svojom valutom kako bi dobio nepoštenu prednost u trgovini. Time SAD mogu da pregovaraju s drugim državama da promene svoje postupke, a da ih ne uvrede.

U slučaju neuspeha razgovora SAD mogu uvesti sankcije poput kaznenih tarifa, mada te sankcije mora da odobri i Svetska trgovinska organizacije.

Poslednja zemlja koja je odredjena kao manipulator valutom po zakonu iz 1988. bila je Kina 1994. za vreme predsednika Bila Klintona.

Da bi se neka zemlja proglasila manipulatorom valute, mora da se ispune tri kriterijuma - da SAD s njom imaju veliki trgovinski deficit, da ta zemlja ima suficit prema svim drugim zemljama i da učestalo interveniše na tržšitu valuta.

Američko ministarstvo finansija navelo je da nijedna od pet spomenutih zemalja nije ispunila sva tri kriterijuma, pa su zato stavljene na monitoring listu. To znači da će ministar finansija Džejkob Lu i drugi zvaničnici iznositi pitanje deficita s tim zemljama u redovnim razgovorima s njihovim predstavnicima i na skupovima ministara finasija Grupe 20 najvećih svetskih privreda.

Pitanje velikog trgovinskog deficita s Kinom, Japanom i Meksikom postalo je važna tema u predsedničkoj kampanji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.