Rusija, Japan, Kina i Južna Koreja dogovorili formiranje radne grupe za stvaranje Azijskog energetskog prstena

Izvor: Vostok.rs, 26.Jun.2017, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija, Japan, Kina i Južna Koreja dogovorili formiranje radne grupe za stvaranje Azijskog energetskog prstena

Naučnici i energetičari iz Rusije, Japana, Kine i Južne Koreje su se tokom međunarodnog foruma o superprovodljivosti pri prenosu jednosmerne struje dogovorili da se formira radna grupa za sprovođenje neophodnih mera za stvaranje velikog Azijskog energetskog prstena, navodi se na sajtu „Roset“.

„Na međunarodnom forumu o superprovodljivosti prilikom prenosa jednosmerne struje u japanskom gradu Išikari, naučnici i stručnjaci za energetiku Rusije, Japana, Južne Koreje i Kine su se dogovorili da formiraju zajedničku radnu grupu kako bi se obezbedilo sprovođenje mera neophodnih za stvaranje velikog Azijskog energetskog prstena“, navodi se u saopštenju.

Generalni direktor kompanije „Rosset“ Oleg Budargin rekao je da je ovo dugo očekivani korak, jer u ovom trenutku na putu prekogranične integracije u industriji električne energije stoji niz pitanja koja zahtevaju zajedničku potragu za odgovorima naučne zajednice i preduzeća za snabdevanje električnom energijom. Radna grupa, koja se sastoji od naučnika i predstavnika energetskih kompanija, može da pronađe tehnološka, ekonomska i politička rešenja za efikasnu integraciju elektromrežnih sistema.

„Ruski energetski sistem bio je objedinjen od prvog dana svog postojanja i više puta je pokazivao svoju efikasnost. Došlo je vreme da se iskustvo prenese na čitave regione, a u budućnosti i na ceo kontinent. Integracija u elektroenergetici je garancija mira na planeti“, istakao je Budargin.

Ujedinjenje energetskih sistema će, prema mišljenju učesnika konferencije, značajno smanjiti troškove svakog učesnika na rezerve snage, omogućiti da se koristite dnevne i sezonske razlike u potrošnji električne energije u različitim vremenskim zonama i klimatskim pojasevima za izjednačavanje balansa energetskih sistema, a takođe će povećati dostupnost električne energije. U saopštenju se navodi da u ovom trenutku svaki sedmi stanovnik planete još uvek nema pristup ovoj usluzi.

Takođe se ističe da upotreba superprovodnika jednosmerne struje tokom međunarodne integracije energetskih sistema zajedno sa uvođenjem moćnih akumulatora električne energije i „pametnih“ aktivnih prilagodljivih mreža, može da reši postojeće i buduće zadatke električne energije, od kojih su glavni poboljšanje kvaliteta života ljudi u različitim regionima sveta, obezbeđivanje pravedne tarife za struju, očuvanje ekološkog nasleđa planete, kao i razumna upotreba trenutnih i budućih izvora.

Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.