Rusi grade dve vojne baze na Kurilskim ostrvima

Izvor: Mondo, 01.Dec.2015, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi grade dve vojne baze na Kurilskim ostrvima

Rusija će izgraditi dve nove vojne baze kako bi njene snage bile u pripravnosti na Kurilskim ostrvima, oko čijeg suvereniteta se spori sa Japanom, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"Planiramo da izgradimo ukupno 392 objekta" na ostrvima Iturup i Kunašir, severno od japanskog arhipelaga, rekao je Šojgu.

Rusija želi da pojača svoje prisustvo na Kurilima gde živi oko 19.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ljudi.

Kurilska ostrva Rusi zovu Južnim Kurilima, a Japan Severnim teritorijama. Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva, ali su oni insistirali na sva četiri.

Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata upravo zbog Kurila.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Rusi grade vojne komplekse pred vratima Japana

Izvor: Blic, 01.Dec.2015

Rusija je počela sa gradnjom dva moderna vojna kompleksa na Kurilskim ostrvima, rekao je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu...- Rusija aktivno gradi vojne komplekse na ostrvima Iturup i Kunašir - kazao je Šojgu na sastanku sa vojnim zvaničnicima...Odnosi između Moskve i Tokija zategnuti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.