Rast azijskih indeksa i eura nakon prvog kruga izbora u Francuskoj

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Apr.2017, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast azijskih indeksa i eura nakon prvog kruga izbora u Francuskoj

TOKIO - Na većini azijskih burzi u ponedjeljak su cijene dionica porasle, dok je euro ojačao jer je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj pobijedio centrist Emmanuel Macron, kojega tržište favorizira.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u plusu 1,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,4 posto.

Burzovni indeksi u Hong Kongu i Šangaju pali su, pak, između 0,1 i 1,2 posto, dok je MSCI >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati bio u plusu 0,2 posto.

Ulagače na azijskim burzama ohrabrili su rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, prema kojima u drugi krug, koji će se održati 7. svibnja, ulaze Macron i liderica krajnje desnice Marine Le Pen.

Ankete ukazuju na veliku prednost Macrona u drugom krugu, što odgovara tržištu, s obzirom da bi pobjeda Marine Le Pen značila veliku neizvjesnost po pitanju ostanka Francuske u eurozoni i Europskoj uniji.

Zahvaljujući tome, terminski indeksi na Wall Streetu također su jutros u znatnom plusu, što najavljuje pozitivno otvaranje najveće svjetske burze danas poslijepodne.

Podršku tržištima pruža i blagi rast cijena nafte, nakon što su prošloga tjedna potonule oko 7 posto.

Na američkom je tržištu cijena barela jutros porasla 24 centa, na 49,86 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 29 centi, na 52,25 dolara.

I dok su na većini azijskih tržišta indeksi u plusu, u Šangaju su cijene dionica pale više od 1 posto, što je posljedica medijskih napisa da će vlasti tolerirati veće tržišne fluktuacije dok regulatori nastoje suzbiti riskantnije financiranje.

Ulagači su oprezni i zbog geopolitičkih rizika, s obzirom da je u nedjelju Sjeverna Koreja objavila da je spremna potopiti američki nosač zrakoplova kako bi pokazala svoju vojnu moć, nakon izvješća o zajedničkim vježbama dvaju japanskih razarača s američkom skupinom u zapadnom Pacifiku.

A na valutnim je tržištima euro znatno ojačao nakon objave rezultata izbora u Francuskoj, pa je njegov tečaj jutros prema američkoj valuti skočio 1,1 posto, na 1,0860 dolara, a u jednom je trenutku dosegnuo i 1,0940 dolara, najvišu razinu od studenoga.

"Jačanje eura i sklonosti ulagača prema riziku su razumljivi nakon rezultata francuskih izbora, pa je za očekivati da će i u Europi cijene dionica porasti, a prinosi na državne obveznice pasti", kaže Tim Riddell, analitičar u Westpacu.

I dok je prema euru oslabio, dolar je prema japanskoj valuti ojačao, pa je njegova cijena jutros porasla 0,9 posto, na 109,95 jena.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.