Protest desetina hiljada Japanaca

Izvor: Akter, 30.Avg.2015, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest desetina hiljada Japanaca

Više desetina hiljada ljudi protestovalo je danas ispred japanskog parlamenta u Tokiju zbog zakona koji predviđa veću ulogu vojske

Učesnici jednog od najvećih takvih skupova ovog leta uzvikivali su "Ne ratnim zakonima" i "Odmah odbacite zakone", pozivajući premijera Šinzoa Abea da podnese ostavku.

Japan je od kraja Drugog svetskog rata vodio mirnodopsku politiku, a upotreba vojne sile je Ustavom bila ograničena isključivo na samoodbranu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<
Abeova vlada je prošle godine usvojila novu bezbednosnu politiku s reinterpretacijom Ustava i predložila zakon koji omogućava slanje vojske u inostranstvo da brani napade na svoje saveznike.

Donji dom japanskog parlamenta je u julu odobrio novi zakon, a očekuje se da gornji dom donese odluku krajem septembra.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Japan: Majke i studenti protiv zakona o vojsci

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Avg.2015, 10:01

Majke i studenti u Japanu pridružili su se protestima zbog zakona koji predviđa veću ulogu vojske, pozivajući premijera Šinzoa Abea da podnese ostavku...Grupa nazvana "Majke protiv rata", osnovana u julu, ubrzo je pridobila pristalice putem društvene mreže Fejsbuk i prikupila skoro 20.000 potpisa...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.