Prirodne lepote Srbije na „Vikipediji”

Izvor: Politika, 30.Jul.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prirodne lepote Srbije na „Vikipediji”

Završen konkurs „Vikimedije Srbije” – „’Viki’ voli Zemlju” sa ciljem da fotografije i podaci o predelima naše zemlje budu dostupne na digitalnoj enciklopediji – Izložba najboljih radova od 2. avgusta

Pejzaži sa Fruške gore, iz beogradske Botaničke bašte „Jevremovac”, Slanog Kopova u blizini Novog Bečeja neki su od motiva na fotografijama koje je stručan žiri izabrao na konkursu „’Viki’ voli Zemlju” organizovanom u našoj državi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Japanski vrt u beogradskoj Botaničkoj bašti „Jevremovac” (Foto Wikimedia Commons)

Globalno foto-takmičenje ove godine prvi put je održano u Srbiji i privuklo je četrdesetak učesnika koji su, za mesec dana, poslali više od 900 fotografija. Izložba sa 20 odabranih radova biće otvorena 2. avgusta u beogradskoj galeriji „Nju moment”.

Krupajsko vrelo Žagubica (Foto Zoran Cvetković)

Konkurs je organizovan u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode, a posetioci galerije u centru glavnog grada moći će da vide izložene formate do 10. avgusta.

Slano Kopovo pred svitanje (Foto Goran Dobožanov)

O izboru najboljih foto-zapisa prirodnih lepota Srbije odlučivao je tročlani žiri: Goran Sekulić, pomoćnik direktora Zavoda za zaštitu prirode, Milorad Kličković, viši stručni saradnik i Dejan Vukićević, fotograf.

Spomenik prirode Stupica pećina – vodopad (Foto Miroslav Jovanović)

Kako kaže Ivana Madžaravić iz „Vikimedija Srbija”, fotografije su slali zaljubljenici u prirodu i fotografi svih dobi, profesionalci ali i amateri. Međutim, za ulazak u finale to nije bilo bitno: najvažnija je bila lepota predela, kao i tehničke karakteristike fotografije – oštrina, kontrasti, boje …

Veverica na Fruškoj gori (Foto Wikimedia Commons)

Cilj konkursa je podsticanje učesnika da svojim doprinosom obogate multimedijalnu bazu prirodnih dobara, kojih u Srbiji ima zavedenih 450. Sve fotografije su od danas na „Vikimedijinoj” multimedijalnoj ostavi (Wikimedia Commons) i dostupne su pod „Creative Commons” licencom.

Vodopad Leštane (Foto Boban Kasalović)

Takmičenje je organizovala „Vikimedija Srbije”, udruženje koje podržava stvaranje, sakupljanje i umnožavanje slobodnog sadržaja na srpskom jeziku, isključivo na neprofitan način, sa idejom da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju na internetu, putem „Vikipedije”.

A. C.

objavljeno: 30/07/2014
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.