Pokemon manija ipak zaobilazi Nintendo

Izvor: B92, 25.Jul.2016, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokemon manija ipak zaobilazi Nintendo

Tokio -- Akcije Nintenda su pale, nakon upozorenja da će globalno ludilo povezano sa igricom Pokemon Go imati ograničen uticaj na konsolidovani profit Nintenda.

Akcija japanske kompanije su "potonule" za čak 17,7 odsto, na 23.220 jena, prenosi agencija Frans pres.

Tržišta je prethodno obradovao globalni uspeh igrice Pokemon Go, po čijem lansiranju su akcije Nintenda skočile u jednom trenutku iznad granice od 30.000 jena, udvostručivši tako tržišnu vrednost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << japanske kompanije.

Međutim, upozorenje da će globalni uspeh ove igre imati tek ograničen uticaj na finansijske rezultate kompanije uzrokovao je sunovrat akcija .

Naime, Nintendo je kreator franšize "Pokemon", ali je igrica, lansirana 5. jula, proizvod kompanije Niantik (Niantik), sa sedištem u SAD, koja je nekada bila u vlasništvu Gugla.

Nintendo je investirao u Niantik i poseduje jednu trećinu udela u firmi Pokemon kompani, koja će dobiti naknade za izdavanje dozvole za korišćenje brenda "Pokemon".

Preuzimanje igrice je takođe besplatno, tako da Nintendo jedino ima korist od usluga koje se naplaćuju u sklopu same igrice.

Igrica je trenutno dostupna u više od 40 zemalja sveta, a tek prošle nedelje je stigla na tržište Japana, gde je Nintendo pre 20 godina lansirao ovu franšizu.

Nova igra podrazumeva korišćenje GPS mapiranja i kameru na mobilnim telefonima i tabletima pomoću kojih se na različitim stvarnim lokacijama traže virtuelni Pokemon likovi, od kojih je najpopularniji "umiljati žuti Pikaču".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.